egy

Valószínűleg Eszterháza falai hallottak a legtöbb vonósnégyest először a történelem folyamán. Így, hol másutt volna adekvátabb vonósnégyes-fesztivált tartani, mint a műfajt megalapító Joseph Haydn tevékenységének helyszínén ? mondta Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont ügyvezetője.

 

Az elmúlt két évtizedben a Haydn vonósnégyesek mindegyike egyszer, vagy kétszer bizonyosan elhangzott itt, mintegy állandó körforgásban tartva a kastélyfalak és a művek kapcsolatát. A vonósnégyes ? mint a kamarazene más műfajai is ? az egyik legmagasabbszintű és legszebb kifejezési formája európaiságunknak, s kultúránknak.

 

Rácz Márton zenei vezető a műsorról szólva, elmondta: A szeptember 20. és 22. között rendezett esemény a világ legkülönbözőbb pontjairól érkező, legkülönfélébb együtteseket vonultatja fel. Az elmúlt fesztiválokon fellépő közel 60 kvartet után idén ismét a fiataloké a Haydn-terem. Az esti koncerteken a többszörösen díjazott francia Quatuor Arod és az angol Castalian Quartet mellett a lengyel Apollon Musag?te Quartet lépnek fel. Míg a matiné koncerteken a magyar vonósnégyesjátékot a régióban is nagy népszerűségnek örvendő Wespa-vonósnégyes, valamint az európai színpadokon is ismert Accord Quartet képviseli.