New York, London, Párizs és Róma patinás operaházai után Budapestre is elhozta produkcióját a világhírű Szentpétervári Eifman Balett-társulat. A Csajkovszkij által megkomponált darabot a Kodály Filharmonikusok Debrecen tolmácsolásában hallhatta a közönség.

anna_karenina_10._600x400

Tolsztoj művében egy boldogtalan házasságból kilépő nő történetét ismerhetjük meg, aki férjét és gyermekét hátrahagyva követi fiatal arisztokrata szerelmét. A bátorság és erkölcstelenség viszonyát boncolgató mű nem véletlenül vált hamar az eredetileg romantikus írásból közkedvelt társadalmi regénnyé. A balett formanyelvének megújítójaként is számon tartott orosz koreográfus, Boris Eifman feldolgozása a történethez hűen, ám a kisebb szálakat letisztítva, az Anna?Karenin?Vronszkij szerelmi háromszög problematikájára összpontosítva közelítette meg a témát.

A darab közérthetőségének és a táncosok interaktív kommunikációjának köszönhetően a történések azok számára is érhetőek lehettek, akik nem olvasták az eredeti művet. Szenvedély, félelem, harag, vakmerőség, dilemma és csalódás olyan közvetlen módon tárult a közönség elé, hogy szavak nélkül, csupán a mozdulatok átütő erejének hatására elevenen belehelyezkedhettünk az eseményekbe.