A jelen és a múlt találkozása a színpadon abban is megnyilvánul, hogy az ikonok mellett mai fiatalok is fellépnek: Novai mai zenekarának nagyon tehetséges énekesnője, Marót Viki már évtizede énekel Generál dalokat. A produkciót a sajátosan mai hangzásvilágú, de mégis a régi Generál zenei elemeit is felvonultató ifjú MÖRK zenekar kíséri, amelynek vezetője, Zentai Márk is énekel majd Karácsony James-szel és Charlie-val. Hogy a hangzást még jobban felturbózzák, a háromtagú női vokál mellett egy teljes szimfonikus zenekar, az Óbudai Danubia Zenekar teszi teljesebbé a minden bizonnyal páratlan zenei élményt Báthori Lóránt vezényletével. Ebből is sejthetjük, hogy fél évszázad zenei rutinja találkozik majd a mai hangzásvilággal a Tüskecsarnok színpadán.

A koncerten az ismert slágerek között felcsendülnek majd olyan slágerek, mint a Csöngess be hozzám jó barát, Kérdés, Felelet, Fűrész, Messze szálljon, Százéves kút, Ha ismerném, Piros bicikli, Rockin? and Rollin?, Kövér nap, Lehajtott fejjel, Sirály, Neked szól, Őrült álom, Szép dal, Generál ? bugi, Talán Holnaptól, Törökméz, Szélkakas, Lopom a napot, Zenegép, Könnyű álmot hozzon az éj, Különös szilveszter, Lehajtott fejjel, Madár száll a szívemre vagy a Ha ismerném.

generalkep

Túl a rocktörténelmen, igazi zenei csemegének ígérkezik a decemberi koncert, amelynek elképzelhetően lehet folytatása is. Várkonyi Mátyás (vokál, billentyűsök, gitár), Charlie (ének, konga), Karácsony János (ének, gitár) és Novai Gábor (gitár, ének), és zenésztársaik nem elsősorban nosztalgiázni szeretnének, hanem adaptálni a Generál egykor híres szerzeményeit, a mai kor hangzásvilágára.

Várkonyi Mátyás: Közösen jutott eszünkbe az együttzenélés, hogy mi lenne, ha csinálnánk egy nagy koncertet. Különböző felállásokban gondolkodtunk, végül ez a variáció kristályosodott ki. És ebbe a ?stafétaváltozatba? már bevontuk a fiatalokat is. S hogy mögöttünk majd egy teljes szimfonikus zenekar zenél, az teljesebbé teszi a produkciót, teltebb, differenciáltabb lesz a hangzás, a különleges hangulatok egy komolyabb dimenzióba emelik a zenét. S aki kedveli és ismeri a régi Generált, az tudja, hogy milyen fontos a vokál hangzása.

Horváh Charlie: Emlékszem, annak idején a Generállal nagyon érdekes muzsikát játszottunk, s most is nagy várakozással tekintek a decemberi koncert elé. Persze ez más lesz, mint anno, de ettől lesz különleges, érdekes. A mai fiatalok talán valamit megsejthetne, megérezhetnek majd az egykor legendás banda varázsából, mint ahogy a velünk fellépő fiatal zenészkollégáink is remélhetőleg ráéreznek a Generál filingre.

Karácsony James: Egyfajta kíváncsiság vitt bele ebbe a formációba és ugyanakkor egy próbatétel is lesz az együtt muzsikálás. Annak idején nagyon kedvező, fiatalos korszaka volt az életemnek a Generálban zenélni. Szeretem a kihívásokat, ugyan a számok szövege ugyanaz, csak a mai eszünkkel, tapasztalatunkkal a hátunk mögött nyilván másképp fogalmazzuk meg a klasszikus nótákat, valamint egy vokállal és egy szimfonikus zenekarral egészítjük ki a hangzást.

Novai Gábor: Érdekes, hogy bár legutóbb 2000-ben játszottunk együtt s most, amikor elkezdtünk próbálni, olyan mintha tegnap hagytuk volna abba, szinte csak címszavakat kell mondani, s mindenki tudja ?merre, hány méter?. S a reakciók is olyanok, mintha a régi idők kelnének életre. S nagyon drukkolok a fiatal kollégáimnak, Vikinek és Márknak, hogy be tudjanak illeszkedni a legendák csapatába.

Marót Viki: Tulajdonképpen, mi a Nova Kultur zenekar megalakulása óta játszunk Generál dalokat. Mégis meglepett a felkérés, de nagyon nagy kihívásnak tartom, ikonok között énekelni? remeg is a kezem rendesen! S abban is biztos vagyok, hogy nagyon sokat tanulhatok tőlük. Csak szuperlatívuszokban beszélhetek.

Zentai Márk: Csak most kezdem felfogni, hogy mibe csöppentem.16 éves koromig Németországban éltem fogalmam sem volt, hogy kik ezek a zenészek. Két generációnyi korkülönbség is van közöttünk, s bizony nagyon várom ezt a gyorstalpaló rockakadémiát amelybe itt a próbákon belecsöppentem. A Tüskecsarnok-beli koncert pedig egy óriási ajándék lesz, amire sokáig fogok emlékezni.

A Tüskecsarnokban tartandó koncerten a komplexebb hangzásról az Óbudai Danubia Zenekar gondoskodik A Héja Domonkos és muzsikus barátai alapította szimfonikus zenekar 1993-ban alakult. Az együttes néhány év alatt a legkiválóbb hivatásos magyar zenekarok sorába emelkedett, és a magyar zenei élet elismert tényezőjévé vált. Az immár 16 éve együtt játszó fiatalokat kiváló karmesterek vezényelték: Lukács Ervin, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Eötvös Péter, Fürst János, Vashegyi György, Kobayasi Ken-Ichiro, Jurij Szimonov, José Cura, Izaki Masahiro, Rico Saccani, Rodolfo Fisher, Wolfgang Gönnenwein, Jean-Bernard Pommier, Ivan Angelov és Sir Neville Marriner. A zenekar által kísért szólisták között olyan nevek szerepelnek, mint Marton Éva, Rost Andrea, Wiedemann Bernadett, Miklósa Erika, Gulyás Dénes, Frankl Péter, Ránki Dezső, Szabadi Vilmos, Jandó Jenő, Nigel Kennedy. Számos fiatal magyar művésszel is muzsikáltak együtt: Kelemen Barnabással, Fenyő Lászlóval, Kokas Katalinnal, Nemes Balázzsal, Bogányi Gergellyel.

A Generál nagykoncerten Báthori Lóránt dirigálja majd az együttest. Báthori szabadúszó művész, rendszeres vendégkarmestere a zenekarnak. Magyarországon elsőként ő vállalta fel, hogy komolyzenét lehet és érdemes is elegyíteni a könnyebb műfajokkal. Zeneakadémiát végzett karmester szakon, valamint van egy ütős, zenetanári és egy fúvós zenekari karnagyi diplomája. A zene szeretetét otthonról hozta, hiszen szülei könnyűzenészek voltak, sőt nagybátyja az Edda alapító tagja volt. Így a komolyzene mellett nem volt idegen tőle a könnyedebb muzsika sem. A műfajok házasítása egyébként csak idehaza ilyen anakronisztikus jelenség, a világban sok kezdeményezés történt e téren, elég csak a világhírű tenor Pavarotti és a könnyűzenész Sting duettjére gondolni, de említhetnénk a szintén világsztár katalán szoprán, Montserrat Caballer és Freddie Mercury kettősét. Báthori egyébként korábban már dolgozott az Illésékkel és nemcsak a királydombi István a királyt vezényelte, hanem az azóta is tartó turné dirigense. Nagy izgalommal és örömmel készül a különleges zenei csemegére, fantasztikus hangzású lesz, amikor a Generál zenészei a húrok közé csapnak és mögöttük felcsendül egy negyven fős, szimfonikus zenekar.