fbpx

Női hang

A Női hang dalai a magyar folklórban megénekelt női sorsokról, érzésekről szólnak. A lemezen elhangzanak kislánykori gyermekjátékok, menyasszony búcsúztatók, menyegzői énekek, altatók, dalok a boldog és boldogtalan szerelemről, az asszonysorsról, de hallható ballada, könnyű szülésre mondott népi imádság és sirató is. Hisz az élet és a halál kapujában is a nők kísérik az embert, és a fontos élethelyzeteteket kitüntetik énekükkel, a női hanggal. A lemez nyitó és zárószáma a nő sajátos teremtő, alkotó, életet adó áldott képességét dicséri, az életerőt hirdeti. A női hang a női lélek és a női lét tükre, sokféle: boldog, szomorú, derűs és felhős, ártatlan és pajkos, gyenge és erős.

170919_promo_csik

 

Lovász Irén saját családi, női mitológiája is megjelenik a lemezen: saját dalait és gyermekeinek dalolt személyes altatóit is megosztja hallgatóival. Ám a legnagyobb ajándék ezen a lemezen Édesanyja hangja. ?Az én női hangom az övének folytatása, abból lett, és annak árnyékában nőtt föl. Az anyaméhben találkoztam az első népdalokkal, az Ő női hangján keresztül. Női hangom nem lenne hiteles az övé nélkül… A gyerekkorom óta gyakran együttmondott kedves népdalait most vele együtt éneklem. A nagykunsági tanyavilágban átélt, békés megyei gyerekkorát, fiatalságát idézik ezek a dalok. A néphagyomány és a hagyományos értékek átadásáról, a női hang folytonosságáról, a generációk együtt lélegzéséről így szeretnénk vallani??

 

?Mára nagyon fontos lett a nőiség hagyományos szerepeinek tudatosítása, a nőiség vállalt megélése, a női szerepekre való felkészülés gyermekkortól való segítése. Ez a lemez talán segíthet abban, hogy a mai magyar nők: kislányok, nagylányok, fiatal és idős asszonyok velünk együtt énekeljenek, vagy találhassanak visszhangot saját lelki rezdüléseikre, élethelyzetükre e lemez szövegeiben, dallamaiban? ? mondja Lovász Irén.

 

Lovász Irén régi alkotótársának, Hortobágyi László zeneszerzőnek köszönhetően az archaikus magyar népdalok ezúton is olyan sajátos világzenei szövetbe ágyazódnak, melynek segítségével a magyar népzene érvényessége téren és időn átívelővé válik. A Női hang a Világfa (1995) című lemezhez hűen a magyar népzene örökérvényűségét és egyetemes befogadhatóságát képviseli, a magyar kultúra Kelet-Nyugat közti folytonos közvetítő szerepét, sajátos küldetésének ügyét is szolgálja.

 

Lovász Irén legközelebb a pécsi Zsolnay negyedben ad koncertet október 14-én szombaton 19:00-kor. A műsorban előző lemeze, a Hangtájkép című album anyagát hallhatják a Lovász Irén-Groove & Voice Trio előadásában Horváth Kornél és Mizsei Zoltán közreműködésével.

http://www.e78.hu/koncert/2017-10-14/lovasz-iren-groove-voice-trio-hangtajkep/651

 

A műsorról szóló korábbi cikkünket ITT találják.

A rovat további cikkei