A 13. PLACCC is köztéren és különleges helyszíneken valósít meg művészeti eseményeket. Idén a programok a TEST és TECHNOLÓGIA hívószavak köré szerveződnek, a fesztiválon ezért többségében táncelőadások, valamint az új technológiákból merítő projektek szerepelnek.

Ziggurat_foto2
Ziggurat Project

A TEST, a mozgás áll a Ziggurat Project helyszín-specifikus produkciója középpontjában. A projekt alapon működő Ziggurat összeművészeti csoport három éve jött létre. A társulat állandó tagjai magyar művészek, akik gyakran működnek együtt külföldi alkotókkal. A Légszükséglet című produkció cseh fényművésszel és két szlovák táncossal jött létre.

 

A premier májusban volt a Trafóban, de most a PLACCC keretében Sarlós Flóra Eszter koreográfus álmai szerint egy medencében lehetünk részesei az előadásnak. A helyszín a csepeli papírgyár egykori, jelenleg használaton kívüli, 20 m x 40 m-es medencéje, amelyet a helyszínt biztosító Csep-Gól FC erre az alkalomra tisztított ki a csapatnak és a közönségnek, hiszen a nézők is a medence alján ülnek, ott, ahol a táncosok is mozognak. A darab központi témája a szabad tüdős merülés. Az összművészeti produkcióban a mozgás, az interaktív technológia, a vizualitás és a hang épít fel egy szinte már folyékonynak tűnő, érzékeny világot.

Ziggurat Project: Légszükséglet (helyspecifikus táncelőadás)

Időpont: 2018. szeptember 14?15., 19:00
Helyszín: Csep-Gól FC, 1212 Budapest, Dunadűlő köz 2?4.

Az előadás helyszínére ingyenes kisbusz indul a Valyo Kikötőből 2018. szeptember 14-én és 15-én, 18.30-kor, majd az előadást követően vissza. Helyek csak korlátozott számban foglalhatók, ezért előzetes regisztráció szükséges a placccjegy@gmail.com e-mail címen.

Koreográfia: SARLÓS Flóra Eszter

Előadók, alkotótársak: BOT Ádám, KOVÁCS Emese, Alexandra MIREKOVÁ (SK), Barbara RUSNÁKOVÁ (SK)

Fény- és interaktív design, viselhető elektronika: Luboš ZBRANEK (The Manifesto, CZ)

Fénydesignasszisztens: LUKÁCS Gergő

Zeneszerzés: HORVÁTH Ádám Márton

Zeneszerzés és sounddesign: Michal MITRO (The Manifesto, CZ)

Szakmai konzultáns: GÁL Eszter

Produkciós asszisztens, marketing, kommunikáció: KOVÁCS Brigitta

Külön köszönet: SZABÓ Kristóf, LAKOS Fanni, CZAKÓ Máté

Zigg_1
Ziggurat Project
Ugyancsak a PLACCC fesztivál első hétvégéjén kerül sor a Meetlab audiosétájára. Középpontban a TECHNOLÓGIA.

A Meetlab alkotói évek óta kutatják az eltűnés jelenségének különböző aspektusait. A 2018-as PLACCC fesztivál keretében a valóság és a fikció határán, az eltűnés egy teljesen új rétege tárul fel a nézők előtt. Az új projekt célja a geo-lokációs technológiával és a videójátékokból ismert interaktív narratív struktúrákkal való kísérletezés a városi terekben. A nézők szabadon választott útvonala nagyban befolyásolja a történet elbeszélését ? ezért az eltűnést kutató Andrej Ivanov történetének szerteágazó szálai az utcák és terek kusza rengetegében is leképeződnek. Javasolt a kényelmes cipő és ruhaviselet. Megéléséhez elengedhetetlen egy fej, vagy fülhallgató, valamint egy okostelefon.

 

Meetlab: How to Disappear Completely (interaktív városi hangjáték)

Helyszín: 2018. szeptember 14?16., 16:00?20:00 (találkozóhely: Meetlab, 1111 Budapest, Stoczek utca 11.)

Alkotók || Artists: MEETLAB /// IVANYOS Ambrus, TÓTH Bálint
pictures-plan-g5-copy-1200x900
PICTURE Budapest-?stfold
Filmvetítés
A Ziggurat Project előadását követően lesz (ugyancsak a Csep-Gól FC területén) a PICTURE Budapest-?stfold című film bemutatója.

A PLACCC és norvég partnere, a Scenekunst ?stfold több évre visszatekintő együttműködése eredményeként 2017. február és április között közös társadalmi-művészeti projektet valósított meg, amelynek keretében hat magyar és öt norvég alkotó különböző művészeti beavatkozások révén kereste a választ arra a kérdésre, miként lehet újraértelmezni egykori ipari területeket a művészet erejével. Az együttműködés keretében két-két szemináriumot és két-két workshopot tartottak Csepelen, valamint a norvégiai Moss és Fredrikstad városokban.

A projekt magyar résztvevői között voltak a Ziggurat Project alkotói is, valamint Somló Dávid, akinek Vass Imrével közös előadását a fesztivál záróhétvégéjén láthatják az érdeklődők.

Az együttműködést egy filmes stáb is végigkövette, és a projekt dokumentációjából született filmjüket a PLACCC 2018 fesztivál keretében láthatja első alkalommal a közönség.

 

PICTURE Budapest-?stfold

2018. szeptember 15., 20:00

Helyszín: Csep-Gól FC, 1212 Budapest, Dunadűlő köz 2-4.

 

A filmet készítette: Dér Asia, Haragonics Sári

Hang: Bohács Tamás, Mark Zask

Kamera: Svitlana Shymko

 

A PICTURE Budapest-?stfold az EGT Alap támogatásával valósult meg.