Miért kellene március 15-ének kötelező szájízű, fekete-fehérbe öltöztetett eseménynek lennie? Töltsük meg élménnyel nemzeti ünnepünket! A kulturális intézmények a fővárosban és országszerte megannyi érdekes és szórakoztató programmal idézik meg a márciusi ifjak és a ’48-as forradalom emlékét.

Pilvax, Nemzeti dal, szabadságharc, Petőfi – kicsit másképp

Pápán például gigantikus közös szavalásra készülnek március 14-én, 11 órakor az Esterházy-kastély kertjében álló Petőfi-szobornál, s a monumentális megmozdulásra mindenkit szeretettel várnak. Az érdeklődők és a részt vevő mintegy 1500 diák közösen szavalja majd el Petőfi Sándor Nemzeti dalát, melyet Schrei Balázs, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola magyartanára fog vezényelni. Az ünnepségen felelevenítődnek az 1848-as pápai események, de lesz tánc és ének is. 

Ha már 48-as forradalom, a Pilvax sem maradhat ki. A legendás kávéház monogramjával ellátott kávéscsészéket, kávéskannát, csokoládéscsészét, süteményestálat, ezüstnyelű salátáskanalat és -villát is megcsodálhatunk a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum március 14-én megnyíló Pilvax. Egy legendás kávéház hagyatéka című kamarakiállításán. A bemutatott korabeli használati tárgyak – melyeket a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumtól kölcsönözött az intézmény – különlegességét az adja, hogy a Pilvax-hagyatékból származnak, és közülük jó néhány már 180 éves. Ha már ott járunk, ne hagyjuk ki Forrainé Kovács Márta Pesttől Aradig, eufóriából – letargiába. 1848-1849-es események és Békés vármegyei vonatkozásaik című kötetének 17 órakor kezdődő bemutatóját sem. A 100 oldalas, színes képekkel gazdagon illusztrált könyv a reformkori gondolatoktól kiindulva a hadi eseményeken át egészen Aradig, a „Magyar Golgotáig” vezeti az olvasót, a helyi eseményeket és személyeket az országos eseményekkel párhuzamba állítva.

Mai Manó Ház 2024-ben ünnepli a ház felépítésének 130., a Mai Manó Ház – Magyar Fotográfusok Háza megnyitásának 30., valamint a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár megnyitásának 25. évfordulóját. Ez alkalomból március 18-án jubileumi napot tartanak, amikor is meghosszabbított nyitvatartási idővel, a császári és királyi fényképész élet- és a ház történetét ismertető vezetésekkel és vetítésekkel, archaikus technikát bemutató workshoppal, valamint Zalka Imre vándorfotográfus rendhagyó záró tárlatvezetésével várják az érdeklődőket. A workshop kivételével az összes program ingyenesen látogatható, és a Mai Manó Ház aktuális kiállításaira is díjmentes a belépés.

MM_sajto-04.jpg
Mai Manó és Tsa: évszám nélkül © Bánkuti András gyűjteménye

Petőfi Sándor kiskőrösi szülőháza elől indul a forradalom és szabadságharc emlékére szervezett 15 kilométeres túra, melyen a résztvevők Kiskőrösről indulnak Kecelre, közben pedig felfedezhetik a Csukás és környezete rejtett kincseit is. Bővebb információ az esemény Facebook-oldalán.

A Pesti Vigadó elődje, az 1833-ban kapuit megnyitó Redoute, fontos állomása volt az 1848/49-es forradalmi eseményeknek, hiszen itt ülésezett az első népképviseleti országgyűlés képviselőháza, és itt mondta el Kossuth Lajos híres beszédét, melynek hatására az országgyűlés megszavazta kétszázezer újonc toborzását. Most múltidéző, tematikus sétát tehetünk március 16-án, szombaton dr. Csorba László történész vezetésével.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója a Nemzeti Örökség Intézetének idei programjaiban is kiemelt szerepet játszik. Március 14-én, csütörtökön a diákoké a főszerep, hiszen a Talpra magyar! elnevezésű programra több mint kétezer iskolás látogat el a Fiumei úti sírkertbe. A forradalom és szabadságharc eseményeit számos ott nyugvó életútján keresztül lehet megismerni. Előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal várják a fiatalokat, ahol többek között kokárdát is készíthetnek. 11 órakor a Kossuth-mauzóleum előtt a Kávészünet zenekar koncertjét lehet meghallgatni, és persze megzenésített verseket, többek között Petőfi Sándor költeményeit.

A Békéscsabai Jókai Színház Sík Ferenc Kamaraszínházában március 16-án, szombaton a Szerelem című előadást nézhetjük meg, melyet Móricz Zsigmond egyfelvonásosai alapján alkalmazott színpadra Tege Antal. A móriczi művekből készült csokrot az alkotó a szerelem témakör köré fonta, a darabban kiderül az író zseniális emberismerete, humora, dramaturgiai érzéke és a helyzetkomikumok felismerése. A színdarab a szerelemre, a házassági perpatvarokra, legény-leány, férfi-nő kapcsolatokra épít, felhőtlen szórakozást kínálva a nézőnek.

A Budapesti Operettszínházban igazi forradalmi hangulatba kerülhetünk: a Mária főhadnagy című operettet, mely a szabadságharc férfinak öltözött női főhadnagyáról szól, március 13–17-ig játssza a színház. Huszka Jenő történelmi ihletésű operettje két felvonásban, fiatalos lendülettel mutatja be a fordulatokkal teli történetet a bécsi forradalom kitörésétől a magyar szabadságharcig.

2024 tavaszán ismét Magyarországra látogat Raymond McLain, a Morehead State University nyugalmazott igazgatója és a legendás McLain Family Band vezetője, akinek mentorálásával immár harmadik éve tanulnak magyar népzenész fiatalok az Egyesült Államokban. A programot magyar oldalról koordináló Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák zenekar és Raymond McLain újabb közös munkára készül. Ennek eredményét mutatják be a Magyar Zene Házában március 24-én, 19.30-tól, ahol rajtuk kívül színpadra lépnek a mentorprogramban résztvevő Katlan és Kaptza zenekarok fiatal tehetségei és további meghívott vendégek is. Jegyet ide kattintva lehet vásárolni.

A gyereket se hagyjuk otthon!

Mindig feladja a leckét a családoknak, hogy olyan programot találjanak, ami felnőtteknek is szórakoztató, de a gyerekeket is leköti. Ezúttal bőven akad választék! Alternatív kokárdát készíthetünk a gyerekekkel Budapesten, a Kassák Múzeum családi napján március 15-én. Mi a szabadság? Mikor érezzük szabadnak magunkat? Nekünk mi jelenti a szabadságot? A forradalmi varróműhelyben egyedi felvarrók, textilkitűzők és kokárdák formájában mindenki megfogalmazhatja a saját válaszát. Csak a kreativitásunkat kell magunkkal vinnünk, a szükséges anyagokról, eszközökről a múzeum gondoskodik. Ráadásként ezen a napon a Kassák Múzeum kiállításai belépőjegy váltása nélkül látogathatók!

A huszárok mindig jó hívószót jelentenek a kicsiknek – ezúttal ezt is bevethetjük! Március 15-én a Hagyaték Lovas Egyesület huszárai népesítik majd be a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum területét, és hozzák közel a forradalom és szabadságharc világát a látogatókhoz. Megismerhetjük a huszárok fegyverzetét, viseletét, mindennapjait. A gyerekek több helyszínen ügyességi és huszárpróbákon képezhetik magukat, zenés-táncos verbuválás során katonadalokat tanulhatnak, majd felcsaphatnak katonának. A Skanzen menetleveles-pecsételős Barangoló játéka segítségével önállóan ismerhetik meg a Skanzen Erdély épületegyüttesét. A kézműves foglalkozásokon elkészíthetik kicsik és nagyok a ’48-as viseletek elengedhetetlen kellékeit. A huszárcsákó, fakard, kokárda mellett nemzeti színű karkötők, párták és gyöngyös kitűzők is születhetnek ezen a napon, a lányok haját pedig reformkori divat szerint fonják be. Az ünneplés hétvégén is folytatódik, igaz, akkor már huszárok nélkül, ám annál több, egyéb színes programmal.

640752e46a8049fb821a84cb.jpg
Huszárok a szentendrei Skanzenben. Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A hosszú téli szünet után március 15-én ingyenes belépéssel nyitja meg kapuit a Vasúttörténeti Park. Vonat minden mennyiségben és változatos interaktív programok várják az aprónépet, érdemes ezt a lehetőséget is kihasználni. A kicsit nagyobbakkal túrázhatunk is ezen a napon a gyermekvasút nyomában, melynek útvonalát a Széchenyi-hegy állomástól Hűvösvölgyig, a Gyermekvasutas Otthonépületig jelölték ki. A teljesítendő táv húsz kilométer, melyet hét óra szintidő alatt kell teljesíteni. A túra egyik érdekessége, hogy az útvonalon felállított ellenőrzőpontokon egykori és jelenlegi gyermekvasutasok fogadják a résztvevőket. Részletek itt olvashatóak.

Nem csak a gyerekeknek, a felnőtteknek is tátva marad a szája a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont Digitális barangolás programján március 17-én, ahol az informatika legújabb vívmányaival ismerkedhetnek meg. Találkozhatnak humanoid robottal, simogathatnak robotkutyát, irányíthatnak robotkart, és megtudhatják, mitől okos egy otthon és hogyan működik a 3D-nyomtató. A családi foglalkozásra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni, ezért érdemes előre regisztrálni a regisztracio@agoradebrecen.hu e-mail-címen.

Talpra, családok! címmel tart családi napot március 15-én a pápai Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei Könyvtár. Kinyomtathatjuk az egykori Főiskolai Nyomda sajtógépén a Nemzeti dalt, az ügyes kezűek az alkotóműhelyben nemzeti színű virágot és madarat készíthetnek. A Petőfi-kiállítás ingyenesen látogatható, ezúttal tárlatvezetéssel, illetve egy könyvbemutatóval is készülnek. Hasonló családi eseménynek ad otthont 15-én a Magyar Földrajzi Múzeum kertje is, ahol a kézműves és gasztrovásár mellett a 100 Folk Celsius koncertje és gyerekszínházi előadás is várja az érdeklődőket. Az Érdi Galéria a rendezvény ideje alatt ingyenesen látogatható. További információt ide kattintva lehet találni.

Március 15-e kicsit másképp! Ezzel a mottóval várja a családokat az ajkai Városi Múzeum és Fotógaléria. Mód nyílik rá, hogy elkészítsük Petőfi Facebook-profilját, tervezhetünk cool 18:48 jelvényt, megnézhetjük a rendhagyó Petőfi életrajzi kiállítást, a múzeum teraszán kávézás közben pedig Petőfi 200 remake számokat hallgathatunk.

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében március 15-én Háry János kalandjai címmel ünnepi játszóház várja a családokat. A Ciróka Bábszínházban a Ziránó Színház vendégjátékát, az Egyszer fenn… című előadást tűzték műsorra, március 17-én pedig a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar Koldus és királyfi című zenés mesejátékát tekinthetjük meg, melyben a többszörösen díjazott fiatal zeneszerző, Alpár Balázs zenéjével elevenedik meg Mark Twain klasszikusa. A Tavaszi Fesztivál programjairól itt írtunk. 

Milyen „vadállatok” tarthatóak háziállatként? Hogyan taníthatóak az állatok? A kutyán és macskán kívül milyen házi kedvencet tarthatunk még felelősen? Ezekre és számos más kérdésre is választ kaphatnak azok, akik március 16-án ellátogatnak a Budakeszi Vadasparkba és végignézik a felelős állattartásról szóló bemutatókat. Emellett Állatijó bemutató is várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Múzeumi programok

Március 15-én a legtöbb múzeum nyitva tart, és ez alkalomból a kiállításaik ingyenesen megtekinthetők. A Magyar Nemzeti Múzeum három napon át várja a látogatókat ingyenes programokkal, melyek között mindenki találhat kedvére valót. A gyerekek kézműves foglalkozások, alkotóprogramok, múzeumi játéktér, színezősarok, kincskeresés, filmvetítések, a felnőttek tematikus tárlatvezetések, épületséták, zenetörténeti tárlatvezetések közül választhatnak. A programok 16-án és 17-én is folytatódnak, szombaton megépíthetik a családok a Nemzeti Múzeumot kicsiben, lesz Legendák és kincsek családi kincskereső, illetve Forradalmi tárgykészítő népi iparművészek vezetésével, kézműves foglalkozásokkal, táncház. Vasárnap a Múzeumi játéktér mellett továbbra is lesznek filmvetítések és tárlatvezetések. Március 15-17-én a múzeum kiállításai és programjai ingyenesen látogathatók. Részletes program itt olvasható.

A kiskunhalasi Thorma János Múzeum életében nagy nap lesz március 15-e: az intézménynek nevet adó festőművész Magyarországon eddig még nem látott Budavár bevétele 1849-ben című festményét leplezik le ezen a napon, amelyet a Román Szépművészeti Múzeumtól kapott kölcsön az intézmény. Az állandó kiállításban jelenleg Thorma két monumentális alkotása látható, a Talpra magyar! és az Aradi vértanúk. A kölcsönkapott festmény kiállításával lehetőség nyílik arra, hogy méltó módon mutassák be Thorma 1848-1849-hez kapcsolódó történelmi trilógiáját.

1200px-Talpra_magyar_Thorma.jpg
Thorma János: Talpra magyar!

A Petőfi Irodalmi Múzeum egész napos ünnepi programsorozattal készül március 15-ére, melyek a legkülönfélébb módon közelítik meg a nemzeti ünnepet és Petőfi Sándor emlékezetét. A kisebbeket múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, játékokkal és nyomdagéppel várják. A felnőttek tematikus tárlatvezetések során tekinthetnek meg egyszerre több kiállítást is, bejárhatják a környék forradalmi helyszíneit, és izgalmas szakmai beszélgetésen vehetnek részt. Igazi különlegesség lesz a Jókai novellaciklusából készült felolvasószínházi előadás, amelyben Dömötör András színész és rendező a Csataképek a magyar szabadságharcból című kötet szövegeit állítja színpadra. Részletek itt olvashatóak.

A különleges alkalomra a Balaton Múzeum is különleges programmal készül: a múzeumi „órákon” a résztvevőknek lehetőségük nyílik arra, hogy olyan eredeti, a szabadságharcot megjárt fegyvereket és használati tárgyakat vehessenek kézbe, mint Kossuth Lajos pisztolya vagy a Bem-szablya. A titkos üzenetek továbbítására szolgáló spionpénzt sem érinthetik meg más alkalmakkor, ahogy nem hallhatják a korabeli dob hangját sem, amely egykor kiadta a jelet a csatára.

Petőfi Kulturális Program

Március 16-án 18 órakor a Stinky Bugs lép fel a Nárai Mávelődési Központban, 20-án Jászszentandráson Bonczidai Éva, a Magyar Kultúra Magazin főszerkesztője tart lapbemutatót Te mit tennél egy időkapszulába? címmel. 19-én Telekgerendáson Babakoncert lesz, ahol Szalóki Ági és zenekara lép fel. 14-én Máriakálnokon a Sanctum című műsorban Szirtes Edina Mókus, Erkel Ferenc-díjas énekessel, zeneszerzővel, Heincz Gábor Biga zenész, énekessel és Juhász Anna irodalmárral találkozhatnak az érdeklődők. Nemzeti ünnepünkön a 26 év - Privát Petőfi című koncertszínházi előadást a Somon élők tekinthetik meg Adorjáni Bálint, Kacsó Hanga, Szabó Dániel, Juhász Anna előadásában. Juhász Annával a pásztóiak is találkozhatnak, méghozzá március 18-án, a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központban, ahol rendhagyó irodalomórát fog tartani. 

A Petőfi Kulturális Program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósulnak meg.