Világhírös Kecskemét mottóval indítják útjára március 14-én minden idők legnagyobb volumenű és a leggazdagabb programkínálatot felvonultató Kecskeméti Tavaszi Fesztiválját. Nem kisebb a szervezők célja, mint hogy felhelyezzék a várost a kulturális világtérképre.

Kuthy Ágnes, Barta Dóra, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ igazgatója és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál sajtótájékoztatóján. Fotó: Gyenes Kata
Kuthy Ágnes, Barta Dóra, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ igazgatója és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál sajtótájékoztatóján.

Az igen komoly múltra visszatekintő rendezvény idén egy hónapon át fog tartani, melynek keretében 17 intézmény közreműködésével, 23 helyszínen összesen 59 program várja a városból és a környékről érkező látogatókat – tudtuk meg csütörtökön a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban tartott sajtótájékoztatón. Két fő szempont határozza meg a város összművészeti rendezvényét, a 39. Kecskeméti Tavaszi Fesztivált: „Egyrészt a tradicionális művészeti együttműködések, vendégprogramok és innovatív szolgáltatáskínálat jellemzi, ugyanakkor jövőbe mutató is kíván lenni, s igyekszik Kecskemétet kulturális szempontból felhelyezni az úgynevezett világtérképre. Mi most mertünk nagyot álmodni, és azt mondtuk, hogy világhírös lesz Kecskemét. Ez hangozhat akár nagyképűen is, de Kodály Zoltán és Katona József városából talán mégsem tűnik annak. Mindig nagyon megtisztelő e két zseni szellemi hagyatékáról, művészeti kifejezőerejéről gondolkodni és arról, hogy mit üzenhet Kecskemét ma a világnak. Ezzel a fesztivállal szeretnék erre a kérdésre méltó választ adni” – mondta el Barta Dóra, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója.

A város kiemelkedő kulturális intézménye igyekezett a lehető legszélesebb spektrumban megalkotni a tavasznyitó rendezvény kínálatát, hogy minden korosztály minőségi programokkal tudja a szabadidejét eltölteni. Ezért minden művészeti ág bemutatkozik a zenétől a táncig, a képzőművészettől a színházig. Gondoltak a gyerekekre, a családokra, a színházba járókra, akik szeretik a kortárs, újszerű megmozdulásokat, azokra, akik legszívesebben kiállításokon andalogva fogyasztanak kultúrát és persze azokra is, akik számára a tradicionális értékek a legfontosabbak.

A fesztivál nyitóeseménye a Kecskeméti Képzőművészek Közössége által szervezett kiállítás, a Csak ami lesz, az a virág című tárlat megnyitója. A közösség tagjai legfrissebb alkotásaikból válogatva mutatják be folyton megújuló művészi útjuk legújabb gyümölcseit. Új előadással gazdagodik a fesztivál azzal, hogy az egyébként országos hírű és jelentőségű Bach Mindenkinek Fesztivál a városból rajtol el, hiszen a nyitókoncert Kecskeméten születik meg, melyen Peter Buy ausztrál orgonista is fellép.

Formabontó előadó-művészeti koncepción alapuló előadást láthatunk majd az Urban Verbunktól, akik az általuk képviselt progresszív, a világon egyedülálló néptáncstílus merész koncepciója alapján gondolják újra a zenei világot. A néptánc tradicionális, klasszikus értékei felé fordulva a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Kárpátok visszhangja című lendületes és sokszínű folklórműsorára invitálja majd a nézőket, a Kecskeméti Néptáncegyüttes pedig az idei külföldi szerepléseit mutatja be elsőként hazai közönség előtt Barangoló címmel.

Változatos képzőművészeti programok is szerepelnek az igencsak vaskosra sikeredett műsorfüzetben, például Szűcs Emese festőművész és Lőrincz Luca kerámiaművész közös tárlata is ekkor nyílik meg, mely a női lét ciklikus metamorfózisát és annak működési fázisait dolgozza fel. A Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely egy-egy emlékezetes remeke is látható lesz az Agóra HArt Folyosóján elhelyezett kiállításon, ahogyan a világszinten is ismert Nemzetközi Kerámia Stúdió Függelékek című kiállítása is a fesztivál ideje alatt nyílik meg.

tavaszi-feszt-sajtaj-28.JPG
Sajtótájékoztatón mutatták be a fesztivál programját

Ahogy mindig, úgy ezúttal is nagy hangsúlyt kapnak a gyermekprogramok. Barta Dóra elmondta, küldetésüknek tartják, hogy életkori sajátosságuknak megfelelően azt a generációt is megszólítsák, amely nem feltétlen a közvetlen művészeti élményekből táplálkozik, hanem sok esetben a virtuális térben jár. Épp ezért március 15-én Háry János kalandjai címmel ünnepi játszóház várja a családokat. A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar Koldus és királyfi című zenés mesejátékával gazdagítja a programsorozatot, melyben a többszörösen díjazott fiatal zeneszerző, Alpár Balázs zenéjével elevenedik meg Mark Twain klasszikusa. A Ciróka Bábszínház is különlegességekkel készül: a Kövér Béla Bábszínház Egy kupac kufli című vendégjátéka igazi szenzációnak ígérkezik, de megtekinthető lesz a Ziránó Színház Egyszer fenn… című előadása, valamint a Kiss Judit Ágnes meséiből merítő Babaróka is. 

Cseh Tamás dalai számos generáció számára jelentettek meghatározó élményt. A Bonus Track Band és több neves hazai színész a legfontosabb dalaiból válogatott és idézi meg a neves művészt színházi környezetbe ágyazott, nagyszabású műsorban Cseh Tamás: Százféle változatban címmel. A fesztiválon búcsúzik a közönségtől Kecskemét egyik legnagyobb hagyományú fesztiválja, a Nemzetközi Bohém Ragtime és Jazz Fesztivál. 

A Tavaszi Fesztivál ideje alatt is megtekinthető a március 9-én a Cifrapalotában megnyíló XII. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé, ahogyan a Nagy István festőművész alkotásait bemutató kiállítás is a Bozsó Gyűjteményben. Mindezeken túl lesz Szín-Tár Találkozó, koncertek, előadások, vetítések közönségtalálkozóval, könyvbemutatók, előadóestek, hangversenyek, rockopera, diákszínházi nap és háromféle tematikájú művészeti vásár a főtéren.

Fotók: Gyenes Kata