A Magyar Nemzeti Múzeum meghosszabbított nyitva tartással, kedvezményes belépőkkel és gyermekprogramokkal várja a kultúra napján a látogatókat. Többek között árnyékszínház, 3D-s fotóbemutató az első világháborúból és a repülőszázad fényképei is a terítéken lesznek. A Szépművészeti Múzeum pedig ingyenes tárlatvezetéssel készül. A Petőfi Irodalmi Múzeumban Kölcsey születésének 225. évfordulójának alkalmából Onder Csaba irodalomtörténész tart előadást Kölcsey Ferenc és a magyar nyelv címmel, továbbá Lisztes Jenő cimbalomművész ad koncertet 17 órától.

Szepmuveszeti

Az immáron évtizedes múltra visszatekintő Óbudai Kulturális Központ műveltségi vetélkedője idén is várja 15 órától a hetedik és nyolcadik osztályosokat. A téma József Attila költészete és a reformkor lesz. Az Újpesti Kulturális Központ és az Újpest Színház közösen állítja színpadra Örkény István Pisti a vérzivatarban című művét 19 órától. A föltámadás szomorúsága című Földes László Hobo Ady-est pedig az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtéren 19 órától várja a vendégeket.

A Jóhír Józsefvárosi Média, Rendezvény és Galéria Központban 16 órától Navracsis Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos beszélget Csontos János íróval a kultúráról, valamint 18:30-tól a Józsefvárosi Zenebarát Kör tart hangversenyt. A Ferencvárosi Művelődési központ egy hetes ünnepségsorozata egy 18 órakor kezdődő gálaműsorral zárul, amelyen közreműködik a Concerto Budapest, Benedekffy Katalin, Körtvélyessy Zsolt, továbbá a Magyar Nemzeti Táncszínház-Duna Művészegyüttes. A MOM Parkban Az én filmem programsorozat alkalmából Lévai Balázs filmrendező mutatja be kedvenc filmjét, a Nagyítást, aminek a vetítése előtt Winkler Nóra beszélget vele 19 órától. A Radnóti Miklós Művelődési Házban Bencze Ilona pódium estje várja az érdeklődőket Rege a Csodaszarvasról? részlet a Magyar Legendakörből címmel.

Kodaly_Kozpont

A magyar kultúra napja alkalmából vidéken is számos programmal várják a közönséget. A gyulai Városháza dísztermében például Körmendi Klára Liszt-díjas zongoraművész tart koncertet, amely során Liszt, Kodály és Bartók melódiái csendülnek majd fel. Szombathelyen ezen a napon adják át az Agorában a város kulturális életében kiemelkedő munkát végző embereknek a kitüntetést egy ünnepi műsor keretében 19 órától. A győri Zsinagógában Lajkó Félix ad koncertet Maraton címmel. A mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Házban is a jeles naphoz kapcsolódóan adják át egy ünnepséggel egybekötve a Mosonmagyaróvár Város Kultúrájáért-díjat. Komáromban az a január 15-étől futó programsorozat zárul a kultúra napján, amelynek a keretében átadják a Komárom Város Kultúrájáért díjat, illetve Benkő Péter színművész Magyarok a Kárpát-medencében tart pódiumestét. A debreceni Kölcsey Központban háromnegyed öttől tartják Kölcsey Ferenc mellszobrának és emléktáblájának koszorúzását, valamint Makovecz Imre ??összekötni az eget és a földet?? című tárlatát nyitják meg. A pécsi Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok koncerteznek az ünnep alkalmából 19 órától, majd Bogdán Zsolt színész Ady-estjére várják az érdeklődőket.

Bodor Máté