Ünnepi programsorozattal emlékeznek a Terror Háza Múzeum húsz évvel ezelőtti megnyitására. A jövő heti programok sorában rendhagyó történelemórák, konferencia és koncert is lesz.

„Az ünnep szervesen kapcsolódik február 25-höz, a kommunizmus áldozatainak emléknapjához, amikor gyertyagyújtás lesz a Hősök falánál. A Terror Háza azért jött létre, nehogy még egyszer előfordulhasson, amit a náci, fasiszta és a kommunista diktatúrák Magyarországon vagy a világon elkövettek” – mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, Kovács Zoltán a hétfői sajtótájékoztatón.

Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója kiemelte: az elmúlt húsz évben több mint hétmillió ember, köztük iskolások, fiatalok, külföldiek látogattak a múzeumba. „A kiállításból megtanulják, hogy a két totális diktatúra egy tőről fakad, terrorista természetű, emberellenes volt.”

A Terror Háza Múzeumban február 21-től 25-ig rendhagyó történelemórákat tartanak középiskolás diákoknak, 24-én Vörös csillag a kereszt ellen címmel konferenciát rendeznek a Szent István Intézettel közösen (ezen Kövér László házelnök is jelen lesz). Szabó László főszervező arról számolt be, hogy február 26-án, szombaton ingyenes ünnepi koncert lesz az Andrássy úton a Kerekes Band, Tóth Gabi, Vastag Csaba és Radics Gigi részvételével. „Olyan dalok hangzanak el tőlük, amelyek összhangban vannak mindazzal, amit a Terror Háza Múzeum képvisel.”

Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója elmondta, hogy a 20. születésnapra készült egy imázsfilm, emellett egy rövid sorozatban az intézményhez köthető személyiségek mondják el a Terror Házával kapcsolatos gondolataikat. A programigazgató felidézte, hogy húsz év alatt nemrég nyílt a 39. időszaki kiállításuk, és több száz konferenciát, kerekasztal-beszélgetés rendeztek az épületben.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor