Vörös szőnyegen lépkedve érünk be az elegánsan és letisztultan berendezett kiállítótérbe. Olyan a fogadtatás, mintha mi is magas rangú személyek volnánk. A térben aztán exkluzív tárgyak tárulnak a szemünk elé a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Protokoll és diplomácia című kiállításán. Formális találkozások és hivatalos események etikettjeit ismerhetjük meg.

A hazai és nemzetközi protokoll és diplomácia egy viszonylag zárt világ, egyszerű halandóként keveset tudunk róla. Ezidáig kulturális és múzeumi szinten is csak egy-egy részterületét mutatták be időszaki kiállításokon. Emiatt egyedülálló az MKVM mostani tárlata, ahol a téma minden részterületét érintik az egyes tematikai egységek.

Elsőként katonai tiszteletadás fogadja a látogatót, amilyen csak a magas rangú személyeknek jár. Tehát továbbra is nagyon előkelőnek érezzük magunkat ebben a térben. A falakon különféle fotókat látunk, amelyek nagyjából körüljárják a katonai protokolláris eseményeket. Van itt felvétel egy Kossuth téri nemzeti ünnepünkről, ahol katonai tiszteletadást látunk, de egy katonai küldöttség Malév-géppel való megérkezéséről is. Látunk hivatalos koszorúzást 1948-ból és egy magas rangú katonatiszteknek szervezett díszvacsorát az 1930-as évekből. A vitrinekben katonai jelvények, emlékérmek, protokollajándékok szerepelnek. A legizgalmasabbak a katonai díszétkezések menüsorai, amelyek között olyan csemegéket találunk, mint az „Őfőméltósága nagybányai vitéz Horthy Miklós Magyarország Kormányzója Névünnepe alkalmából” rendezett díszebéd lapja 1934. decemberéből vagy a kassai Horthy Miklós Repülő Akadémia 1939-es felavatásának ünnepi meghívója.

Ezután egy államfői rezidenciába érkezünk. Megismerjük az állami protokollt és annak legmagasabb szintjét, az államfőit is. A berendezett rezidenciában főként Losonczi Pálnak, az Elnöki Tanács egykori elnökének relikviái, kitüntetései, személyes tárgyai láthatók. Egy vitrinben gyönyörködhetünk többek között az iráni Pahlavi Rendtől 1969-ben kapott láncában, a kongói Érdemrend Nagykeresztjében, amivel 1970-ben jutalmazták vagy a fülöp-szigeteki Sikatuna Rend I. fokozatában, amit 1982-ben adtak neki. 

Egy államfői rezidencia

Ebben az egységben az államfői találkozások hivatalos ültetési rendjét is megismerjük. Továbbhaladva a Budapest Főváros által adott és kapott protokoll ajándéktárgyak között nézelődhetünk. Ezek között szerepel többek között az ankarai főpolgármesteri ajándék, ami egy kétrészes porcelán-ezüst tányérkészlet arany indás és ezüst virágos díszítéssel, egy ázsiai porcelánváza, egy laoszi dísz vagy éppen Bursa polgármesterének ajándéka, egy tűzzománc kép. Érdekes látni, hogy ezek az ajándékok sok esetben árulkodnak arról is, hogy az adott nemzet milyen képet akar saját magáról közvetíteni. Az orosz szamovár, a kínai teáskancsó, a népviseletbe öltözött szöuli figurák mind egy-egy kultúra közvetítői.

Főpolgármesteri és főpolgármester-helyettesi ajándékok

A kiállítótér végében a vendéglátás protokolljában merülhetünk el a régmúlttól egészen napjainkig. Elképzelhetjük, milyen lehet egy nemes étkészlettel terített, elegáns díszétkezésen részt venni. Megismerjük azt is, hogy mi a hivatalos ülésrend egy ilyen protokolláris eseményen. Egy csodás tálalóban Viktória- és Apponyi-mintás Herendi, valamint Meisseni porcelánokban gyönyörködhetünk. Itt látható még a Gundel éttermeinek készlete, valamint az Országházban működő egykori Parlament Étterem pohárszéke is.

A tálalóban Herendi porcelánok, Gundel-étkészletek szerepelnek

Összehasonlíthatjuk egymással a Rákosi- és a Kádár-korszak országházi menülapjait. Sokféle menülap és ütetőkártya is látható a két világháború közötti időszakból és a rendszerváltás utánról is. Az igazi csemegét azonban az olyan korai kincsek jelentik, mint a Habsburg család udvari menülapjai.

A másik oldalon megterített asztal fogad a Budavári Palota királyi étkészletének darabjaival. A tányérok közepén csokoládédíszek vannak az uralkodó család tagjainak képeivel, az asztal közepén pedig IV. Károly magyar király koronázási díszétkezésének menülapja áll 1916-ból.

A vallási protokoll egység azért különleges, mert itt az első magyarországi pápalátogatás eddig ki nem állított relikviái is szerepelnek. De ugyanúgy helyet kaptak a vitrinekben Ferenc pápa tavalyi csíksomlyói látogatásának emlékei is. Mindszenthy József bíboros személyes tárgyai, püspöksüvege és kesztyűje is látható ebben a részben, valamint a Szent István Bazilika csodásan díszített pásztorbotja is.

A vallási protokoll tárgyai

Ezután érkezünk meg egy-egy kiemelt nemzetközi sportesemény kellékeihez. Azonnal tudatosul bennünk, hogy a világversenyek protokollrendezvényei is előre meghatározott rendben zajlanak. Részt vehetünk egy fiktív díjkiosztáson akár díjazottként, akár átadóként, közben pedig kabalatárgyakat, érmeket, plaketteket és egyéb reprezentációs tárgyakat és kiadványokat vehetünk szemügyre.

Végezetül van még két egység, a protokollajándékokról és a kísérő programokról szólók. Itt főként ritkaságszámba menő kitüntetések és szuvenírek, valamint különféle etikettkönyvek szerepelnek. Ezenfelül pedig szó esik a feleségek, kísérők szerepéről és jelentőségéről is. Megnézhetjük többek között Orbán Viktor az Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonáknak adott ajándékát, Bajnai Gordon egyiptomi elnöktől kapott díszvázáját, Nagy Imre fakulacsát, amit a Bolgár Népköztársaságtól kapott. De itt látható Kádár János azon sakk-készlete, amit 75. születésnapjára kapott Gorbacsovtól, Göncz Árpád egy plakettje vagy Bush ajándéka is, amelyet az 1956-os forradalom 50. évfordulójára küldött. Vagy Indira Gandhi dedikált fényképe.

Protokollajándékok

A kiállítótérből kilépve még Bokor Balázs nagykövet személyes és protokolltárgyait nézegethetjük, például diplomataútleveleit és a megbízólevelét. A lépcsőn lefelé pedig fényképeket nézegethetünk többek között az USA elnökeiről, királyi családokról, császárokról, hercegekről, Horthyról, katonai vezetőkről és más hatalmasokról.

A kiállítás december 31-ig látható.

Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond