Szeptember 22. és 24. között az egyik legsikeresebb magyar filmes alkotóműhely, a Proton Cinema első húsz évét ünneplik a Cirko-Gejzír Filmszínházban.

Többek között olyan filmeket lehet megint nagy vásznon látni, mint Mundruczó Kornéltól a Johanna, a Delta vagy a Szép napok, Kis Hajni Külön falkája, Visky Ábel Űrpiknikje, Császi Ádám Viharsarok című alkotása és Kárpáti György Mór filmjei, a Guerilla vagy a Jövő nyár, de lesznek rövidfilmes válogatások is Reisz Gábortól és Mundruczó Kornéltól.

A Proton 20 hétvégén lesz Reisz Gábor Velencében nemrég díjazott, Magyarázat mindenre című filmjének első budapesti vetítése is, amelyet közönségtalálkozó követ (kritikánk a filmről itt, interjúnk a rendezővel itt olvasható), de a rendező első filmjét, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotást is újra lehet nézni.

Petrányi Viktória producer és Mundruczó Kornél rendező 2003-ban alapította közös produkciós társaságukat, a Proton Cinemát.

A Színház- és Filmművészeti Főiskola óta tartó barátságuk és alkotói együttműködésük azóta is töretlen. A cég neve alatt futó alkotások több nemzetközi díjat eredményeztek. Számos produkciójuk szerepelt és versenyzett a legrangosabb nemzetközi filmfesztiválokon, majd a szakma itthon és külföldön is további producerek és rendezők nevét ismerte meg általuk.

Legfontosabb elvük az alkotói szabadság tisztelete és a professzionális munkastílus. A saját projektek és a megrendelőik számára végzett produkciós tevékenység mellett elsőfilmes alkotók munkáját is segítik. Legszívesebben olyan filmekkel dolgoznak, ahol a mozgókép és más művészeti ágak kombinációjával kísérleteznek. Ennek a húszéves folyamatnak a mérföldköveire tekint vissza a hétvégi vetítéssorozat. Kísérőprogramja lesz egy pódiumbeszélgetés is, amelyen a Proton producerei és Mundruczó Kornél vesznek részt.

A nyitóképen jelenet az Űrpiknik című filmből.