Országos körútra indult a Magyar Állami Operaház operagálája, amely a korábbi bérletes produkciókhoz hasonlóan tíz városba látogat el április 24-ig.

A turné koncertszerű operaelőadásai között február 8-án Szegeden sztárszereposztással debütál a Bohémélet, míg a Tosca Salgótarjánban búcsúzik ugyancsak illusztris előadógárdával a hónap végén.


gala3_miksch_adrienn_szennai_kalman_fodor_bernadett_600x400.png
Miksch Adrienn, Szennai Kálmán, Fodor Bernadett

 

A Puccini Itáliája évad alkalmából az Opera nemcsak az Erkel Színházban, hanem vidéki magyar városokban is minél több nézőt meg kíván örvendeztetni az olasz operaszerző és kortársai fülbemászó dallamaival. A héten útjára indított gálaest-sorozat tíz megyeszékhelyre viszi el Puccini, Leoncavallo, Mascagni, Ponchielli, Giordano és Cilea legszebb műveinek részleteit. A napokban Nyíregyháza és Szekszárd után Tatabányára és Veszprémi az úti cél.

 

A februári estek házigazdája Zavaros Eszter operaénekesnő (Veszprémben Ókovács Szilveszter főigazgató), a gálákon pedig az intézmény további kiváló énekesei lépnek fel: Miksch Adrienn, Fodor Bernadett, László Boldizsár és Szegedi Csaba. A Magyar Állami Operaház Zenekarát ezen a négy (és az azonos műsorú kecskeméti, március 4-i) programon Szennai Kálmán vezényli. A kétrészes gálán népszerű részletek hangzanak el a Bajazzók, a Pillangókisasszony, A Nyugat lánya, a Parasztbecsület, a Manon Lescaut, a Gioconda, a Bohémélet, az Andrea Chénier, a Tosca, az Adriana Lecouvreur és a Gianni Schicchi című darabokból.

 


gala5_laszlo_boldizsar_szegedi_csaba_600x400.png
László Boldizsár, Szegedi Csaba

 

Februárban, illetve márciusban négy-négy alkalommal a Bohémélet is megszólal koncertszerű előadásban. Február 8-án a Szegedi Nemzeti Színházban, a 11-én a kaposvári Szivárvány Kultúrpalotában, 13-án a kecskeméti Hírös Agórában, 18-án pedig a tatabányai Vértes Agórájában hallható a párizsi bohémek világát idéző Puccini-opera. Rodolfo szerepében László Boldizsár, Mimiként Létay Kiss Gabriella lép színpadra, közreműködik továbbá Sándor Csaba, Haja Zsolt és Molnár Levente, Kiss András és Bakonyi Marcell, valamint Rácz Rita. Az Opera Zenekart Kovács János dirigálja, a produkcióban közreműködik a Magyar Állami Operaház Énekkara és Gyermekkara is.

 


gala7_laszlo_boldizsar_zavaros_eszter_miksch_adrienn_szennai_kalman_fodor_bernadett_szegedi_csaba_600x400.png
László Boldizsár, Zavaros Eszter, Miksch Adrienn, Szennai Kálmán, Fodor Bernadett

 

A hónap végén a november óta turnézó Tosca is hallható még egyszer, aztán salgótarjáni látogatása után lekerül az Operát az Operából! turné palettájáról. A címszerepben a február elején színpadi pályafutásának 25. évfordulóját ünneplő Sümegi Eszter énekel, partnerei többek közt Kiss-B. Atilla, Kálmándy Mihály, Cserhalmi Ferenc és Szvétek László lesznek. Az Opera együtteseit Kesselyák Gergely vezényli.

 

Forrás: Magyar Állami Operaház

Fotók: Csibi Szilvia

A nyitóképen Miksch Adrienn és László Boldizsár