1991. augusztus 18. Mihail Gorbacsov rövid szabadságát tölti a krími nyaralójukban a családjával. A berlini fal már nem áll. A Szovjetunió elnökén erősödik a világpolitikai nyomás, hogy változtasson a szovjet rendszeren.

Gorbacsov éppen a tengerparti ház verandáján pihen a feleségével. Békésnek tűnik a helyzet, nyugodtnak a tenger. Ám a KGB fegyveresei körbeveszik a házat, Gorbacsovot és családját foglyul ejtik. Lényegében házi őrizetbe helyezik őket, semmiről sem tudnak, a moszkvai rendkívüli állapotról sem. Gorbacsovot lemondásra szólítják fel, közben kifelé azt terjesztik, az egészségügyi állapota miatt nem tudja ellátni a feladatát.

Puccskísérlet az elnök és a reformjai ellen. 1991. augusztus 18-a történelmi nappá vált – egy óriás rendszer bukásának előestéjévé.

Penny Gold, a BBC drámaírója formálta „feszült politikai és családi drámává” (Sunday Times) a puccskísérlet óráit. A darabot Raisza Gorbacsova privát történelmi naplója ihlette, általa tudjuk pontosan, milyen személyes dráma és politikai thriller zajlott a színfalak mögött. Naplójegyzetei először az orosz újságokban jelentek meg, és teljesen új szemszögből mutatták be azokat a napokat, amelyek alatt Gorbacsovék teljesen elszigetelődtek a világtól.

Raisza augusztus 18-án írta naplójában: „Nem tudok aludni. Kínoz azoknak az embereknek az árulása, akik Mihail Szergejevics (Gorbacsov) mellett dolgoztak.” Raisza végig azt gondolta, hogy végezni fognak a férjével. (Később az orosz first lady bejegyzései alapján tudtak vádat emelni a puccsisták ellen.) Az a négy nap sorsdöntő lett végül. A „nyolcak bandája” puccskísérletét az oroszországi parlament alkotmányellenesnek ítélte, s általános politikai sztrájkra hívta fel a lakosságot.

Borisz Jelcinnek, az Oroszországi Föderáció elnökének a vezetésével legyőzték a puccsistákat. Augusztus 21-én Gorbacsov visszatért Moszkvába, ám akkorra már megváltozott körülmények közé. Megindult a Szovjetunió széthullása, bomlásnak indult a kommunista párt is.

A Szovjetuniót 1991. december 8-án felváltotta a Független Államok Közössége (FÁK) laza konföderációja. Jelcin jelentette be, hogy Gorbacsov országa már nem létezik. A már nem létező államalakulat, a Szovjetunió államfői tisztségéről Gorbacsov 1991. december 25-én lemondott. Paradox módon az elvetélt puccskísérlet még gyorsította is a szovjet államközösség szétesését, amivel formálisan is lezárult az 1917-ben indult történelmi periódus.

Az elnök szabadságát először Londonban mutatták be 2008-ban. A magyar változatot Sztarenki Pál állította színpadra, a szereplőket Schneider Zoltán, Söptei Andrea, Erdélyi Timea, Sztarenki Pál és Ágoston Péter alakítja.

Forrás: Rózsavölgyi Szalon. Fotók: Kallus György