A Kőfeszt a Káli-medence ötnapos összművészeti fesztiválja, amely minden nyáron mesés miliőben kínál változatos programokat a látogatóknak. A fesztivál egyik fontos missziója, hogy népművészetünk, néphagyományaink ne városiasodjanak el, elsősorban ne egy betondzsungel körülményei között éljenek, hanem természetes környezetükben: a falvakban.

Ehhez a hitvalláshoz igazodva idén

június 3–6-ig Kőfeszt – a Szabad Táncház címmel pünkösdi táncháztalálkozót szerveznek,

amely több helyszínen, neves vendégekkel, ének- és tánctanulással, örömzenével, szabadegyetemmel, folkmozikkal, koncertekkel és táncházakkal várja az érdeklődőket.

Kővágóörs, Kékkút, Köveskál, Mindszentkálla és egyéb meglepetéshelyszínek adnak otthont a Szabad Táncháznak, olyan muzsikus és énekes közreműködőkkel, mint például Pál István Szalonna és Bandája, az Üsztürü, a Magyarpalatkai Banda és Koncz Gergő, az Erdőfű, a Tokos zenekar, Fábián Éva, Hideg Anna néni, Navratil Andrea vagy Pál Eszter, táncokat pedig olyanoktól tanulhatunk majd, mint például Farkas Zoltán „Batyu” és Tóth Ildikó „Fecske”, Kádár Ignác „Náci’, Kovács Norbert „Cimbi”, ifj. Zsuráfszky Zoltán, Németh Ildikó és Szabó Szilárd, de ott lesz a Kalotaszegi Legénytársulat is.

A különböző helyszíneket különféle tájegységekre bontják,

így tehát Kékkút változik Székké, Kővágóörsön, a nemrég felavatott Botond pajtában kalotaszegi táncok lesznek, Köveskálon Mezőség mutatkozik be, Mindszentkálla pedig Szatmár világába kalauzolja a látogatókat.

Minden este lesz folkmozi, nagykoncert, napközben kézműveskedés, tánc- és énektanítás, valamint szabadegyetem.

Természetesen szabad lesz a tánc a nap minden órájában, percében, helyszínén. A nevéből adódóan a kötöttségek a Szabad Táncház esetében minimálisak lesznek: ha egy bandának kedve van, akkor bárhol – országúttól az étterem teraszáig – rázendíthet, és spontán táncházak is kialakulhatnak.

A részletes program itt böngészhető.

Fotók forrása: Kőfeszt