fbpx

Quo Vadis – A legjobb cseh karmesterek a fókuszban a Janáček Fesztiválon

Quo Vadis a nyolcadik, november 2-a és 20-a közötti, brnói Janáček Fesztivál mottója, és elő is adják Feliks Nowowiejski, a Janáček-kortárs lengyel zeneszerző Quo Vadis című drámai oratóriumát. Méghozzá Boross Csilla és a Budapesten is sokat ünnepelt lengyel basszbariton, Tomasz Konieczny szólójával.

A város élete a fesztivál napjaiban Leoš Janáček és az őt inspiráló, azonos nemzedékhez tartozó művészek munkáihoz kapcsolódik – hangoztatják a brnói Janáček Opera és Nemzeti Színház munkatársai. A részletekről a bécsi Cseh Kulturális Centrumban számoltak be, jelezve, hogy a környező országokból is a morva fővárosba várják a közönséget. 

Az idei fesztiválon kiemelkedő cseh karmesterek, köztük Jakub Hrůša, Tomáš Hanus, Tomáš Netopil és Marko Ivanović vezénylik az opera-előadásokat, koncerteket, kamaraesteket. Az ismert hazaiak mellett külföldi együttesek is bemutatkoznak. Több, nemzetközi együttműködésben létrejött produkció is műsoron lesz, az egyik a Théâtre de Genève Katja Kabanovája Tomáš Netopil vezényletével, a török–olasz származású, Berlinben élő Tatjana Gürbaca rendezésében. A címszerepet a 2022-es Salzburgi Ünnepi Játékokon e mű címszerepében debütált Corinne Winters alakítja.

Marko Ivanović cseh karmester

„Számomra a fesztiválunk egyik fénypontja az amerikai Corinne Winters fellépése. A Katját megszemélyesítő Corinne már a 2022-es salzburgi fesztiválon is tündökölt, ahol Janáček operája lett a program legnagyobb slágere” –  emlékeztetett Jiří Heřman, a Janáček Opera és Nemzeti Színház művészeti igazgatója.

A program fesztivál karakterét aláhúzza – mondta Heřman –, hogy a darab egy másik változatban is elhangzik: a Prágai Nemzeti Színház előadásában, a katalán Calixto Bieito rendezésében, amelynek címszerepét Petra Alvarez Šimková énekli.

„Természetesen a fiatal tenor, Nicky Spence is csodálatos, aki a Walesi Nemzeti Operával érkezik hozzánk. Rendszeres vendége a londoni Covent Gardennek és a New York-i MET-nek” – emelte ki a művészeti igazgató. A walesi együttes Janáček A Makropulosz-ügy című operáját játssza, a további főszerepekben a sokoldalú brit bariton David Stouttal és Ángeles Blancas Gulín spanyol szopránnal. Vezényel a brit társulat vezető karmestere, Tomáš Hanus.

A Makropulosz-ügy című opera. Fotó: Richard Hubert Smith

A fesztivál erős felütéssel indul: a nyitóesten, november 2-án Janáček Glagolita miséje és A holtak házából című zenedráma hangzik el. Janáček A holtak házából partitúrájának elején megjegyezte: „Minden teremtményben isteni szikra van!” Ez az ötlet köti össze utolsó operáját a másik, hasonlóan egyedi művével, egy régi szláv szövegen alapuló misével – mondta el Patricie Castková, az operaegyüttes dramaturgja.

Dosztojevszkij Feljegyzések a holtak házából című írása első pillantásra a legkevésbé sem tűnik alkalmasnak operaszínpadra – magyarázta aztán. – Az író tartózkodása egy szibériai büntetés-végrehajtási intézetben tolvajok, gyilkosok, szerencsétlen emberek társaságában, személyes élményei irodalmi alkotássá alakítva – komor történetsorozat ez az elítéltek mindennapi életéről. Visszatérésekor Dosztojevszkij mégis, minden leírt borzalom ellenére azt írta a bátyjának: „Akár hiszed, akár nem, vannak köztük mély, erős, szép jellemek.”

Librettót soha nem találtak, csak egy kulcsszavas vázlat maradt fenn, ezért általában azt feltételezik, hogy Janáček közvetlenül a kottába írta a szöveget. A premiert Jakub Hrůša vezényli, aki nyáron hatalmas sikert aratott Salzburgban a Katja Kabanovával. Brnóban Jiří Heřman művészeti igazgató felel a rendezésért. A produkciót november 6-án közvetíti az OperaVision csatorna.

A Lángok című darab. Fotó: Zdeněk Sokol

A Nemzeti Színház és a Prágai Állami Operaház másik vendégprodukciója a tragikus sorsú zeneszerző, Erwin Schulhoff Lángok című darabja lesz, amit szintén Calixto Bieito rendezett. A mű szürrealisztikus cselekménye Don Juan története mellett a bolygó zsidó legendájának elemeit is tartalmazza. Karel Josef Beneš és Max Brod szövegének hőse nem hal meg, hanem arra ítéltetik, hogy a végtelenségig új életre keljen, és ettől szerelme, a nőalakban megjelenő Halál sem váltja meg.

A fesztivál koncertprogramja színes. A Walesi Nemzeti Opera Zenekara nemcsak Leoš Janáček és Benjamin Britten brit zeneszerző műveit szólaltatja meg, hanem a cseh Adam Plachetka tolmácsolásában Dvořák Bibliai dalait is. Fellép a híres svájci együttes, az Orchestre de la Suisse Romande; szólistájuk a brit hegedűművész, Viktoria Mullova lesz. A kamaraesteken olyan, ismert előadók lépnek fel, mint Josef Špaček, Iva Bittová, Miroslav Sekera, Ivo Kahánek, Tomáš Jamník, Martin Kasík vagy olyan, neves kamaraegyüttesek, mint a Pavel Haas Quartet, a Zemlinsky Quartet vagy a Brno Contemporary.

A fiatalok is jelentős teret kapnak: a Brnói Konzervatórium hallgatói és a Janáček Akadémia zenei karának növendékei két opera világpremierjét készítik elő.

Martin Glaser, a Brnói Nemzeti Színház igazgatója szerint a város, ahol Janáček élt és dolgozott, ma viruló kulturális központ. A város változatos zenei színtereinek és a zeneszerző szellemi örökségének köszönhetően felkerült az UNESCO zenei városainak listájára. A fesztivál városszerte számos kísérőrendezvényt kínál – a különféle kiállításoktól a Janáček-tanösvényen át a Janáček Színház kulisszái mögé való betekintésig.

A www.janacek-brno.cz weboldalon naprakész információk találhatók a fesztiválról, és online jegyvásárlás is lehetséges. A fesztiválbérlet 25 százalékos kedvezményt ad három vagy több előadásra, illetve 30-at öt vagy több előadásra. Kedvezményekkel készülnek a város szállodái és éttermei is.

A fesztivál Brno, a Cseh Köztársaság kulturális minisztériuma, a Leoš Janáček Alapítvány és a délmorva régió anyagi támogatásával valósul meg. Partnerük a Cseh Örökség Alapítvány, fő médiapartnerük a Cseh Televízió.

Nyitókép: Ángeles Blancas Gulín spanyol szoprán A Makropulosz-ügy című operában. Fotó: Richard Hubert Smith

A rovat további cikkei