Jövő év január 18-án veszi kezdetét a kilencedik Cziffra György Fesztivál, amelynek nyitókoncertje egyben jótékonysági esemény is lesz. De különlegesség lesz a Zeneakadémián tartandó hangverseny is, amelyen Rachmaninov összes zongoraversenyét műsorra tűzik.

„Művészeti vezetőként célom olyan művészeti esszencia létrehozása évről évre, ahol az érték találkozik az élménnyel” – hangsúlyozta Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, fesztiválalapító a 2024-es Cziffra Fesztivál programját bemutató sajtótájékoztatón.

Nemes kezdet lesz a nyitókoncert, amely egyben jótékonysági esemény is. A 2024. január 18-i, Müpában rendezendő Méltóság hangja című hangverseny célja, hogy a jegybevételből biztosítsák a Hospice Házban egy betegszoba teljes egyéves fenntartását. Az esten közreműködik Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János.

A fesztivál kiemelt eseményeként, február 10-én és február 25-én a Zeneakadémia Nagytermében két koncerten csendül fel Sergey Rachmaninov orosz zeneszerző négy zongoraversenye, valamint a Rapszódia egy Paganini-témára versenymű. Balázs János vállalkozása hatalmas, hiszen eddig csak néhány zongoraművész tűzte műsorra Rachmaninov összes zongoraversenyét. A február 25-i est gálaest is lesz, a hagyományokhoz híven ekkor adják át a fesztivál díjait.

Élénk színpadi jelenlétéről, szenvedélyes és magabiztos zeneiségéről, különleges technikájáról ismert Olga Kern zongoraművész. 2024. február 19-én a Zeneakadémián elhangzó műsora kisebb zenetörténeti utazásnak is tekinthető, mivel az est első felében Beethoven Falstaff-variációitól a 20. századi zenéhez, Gershwin műveiig jut el.

Farkas Gábor szólóestje február 14-én az Eötvös10 színpadán lesz hallható. A Liszt Ferenc-díjas zongoraművész erre az alkalomra olyan műveket választott, amelyekkel felidézi Cziffra György repertoárjának legszebb és legkedvesebb műveit. Az időutazást Schubert, Chopin és Liszt kompozíciói indítják majd útra.

A Kamarazene Európa körül című műsorban a MOMkultban Sandro de Palma és kamarapartnere, Alexander Hülshoff előadásában megszólal a cselló-zongora szonátairodalom egyik ékköve, Brahms F-dúr szonátája és a 20. század néhány kevésbé közismert, mégis nagyszerű darabja.

A Zeneakadémia Solti termében február 17-én ad szólóestet a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 2021. évi fődíjasa, Kevin Chen. A mindössze 18 éves kanadai művészt szülővárosában csak úgy emelgetik, hogy a „calgaryi zongoracsoda”. A Cziffra György-emlékévvel közösen rendezett versenyen a legjobb Cziffra-átirat előadásért járó különdíjat is elnyerte.

A már korábban elindított Fókuszban a fiatalok sorozat koncertjein Ifj. Balázs Elemér és Oláh Krisztián, a 2023. évi Cziffra Fesztivál Kreatív Művész-díj nyertesei, valamint Balázs János tanítványai lépnek színpadra.

Jövőre a Hegyvidék Galériában Szirmay Zsanett textilművész a világ számos pontján sikerrel debütáló egyedi, Soundweaving projektje mutatkozik be. A művész a magyar népi hímzés motívumait ülteti át egy nagyméretű hangzó installációba, amelynek során a minták dallammá alakulnak.

Cziffra György élete végéig azon dolgozott, hogy a tehetséges művészeket segítse, így a Senlisban található kápolnában kiállításokat is szervezett. A fesztivál az ő nyomdokain haladva új kezdeményezésként hirdet pályázatot a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő- és képgrafika szakos hallgatói részére. A pályázat győztese a MOMkultban állíthatja ki munkáit 2024. február 12. és március 31. között.

Műfajok és a művészeti ágak között hidat építeni – ez is a fesztivál fontos célja. Gubik Petra színművész és Balázs János közös estje felidézi azokat a találkozásokat, amelyek segítették Cziffra György zenei kiteljesedését, a zenébe és az emberekbe vetett hit szüntelen lobogását.

Rendhagyó partnerrel, nem mindennapi szempontból közelítve ismerheti meg a közönség Cziffra György életét a Mit rejt a Cziffra-dosszié? elnevezésű, február 14-én kezdődő kiállításon. A tárlat helyszínén, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában számos dokumentumot őriznek Cziffra Györggyel kapcsolatban.

A 2024-es fesztiválon ismét láthatja a nagyérdemű Petrovics Eszter Tele van a két kezem boldogsággal című dokumentumfilmjét.

Elmaradhatatlan a fesztivál programjából a Bárest: a Hot Jazz Band és Ifj. Sárközy Lajos és zenekara idézi meg a pesti éjszaka hangulatát. A Kulisszák mögött az előadóművész című rendhagyó program Bogányi Gergely zongoraművész, Lackfi János író-költő és Bősze Ádám zenetudós beszélgetésére épül.

Nyitóképen Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, fesztiválalapító a 2024-es Cziffra Fesztivál programját bemutató sajtótájékoztatón. Fotó forrása: Cziffra Fesztivál