Kétszázezer forintos kikiáltási árról indult a licit Radnóti Miklós Újmódi pásztorok éneke című 1931-es kötetének egyik dedikált példányára.

A verseskötet első kiadása ötszáz példányban jelent meg a Fiatal Magyarországnál 1931. március végén, Radnóti Miklós dedikációja Hollán Henrik (1882–1971) belgyógyász, kórháztörténész részére szól.

Az Újmódi pásztorok énekét harmincegy verset tartalmaz, ebből tizenkilenc Szegeden íródott. A megjelenés után röviddel, április 11-én a köteteket a budapesti ügyészség eljárást indított. A királyi főügyész indítványozta, hogy a sajtótermék összes fellelhető példányát, továbbá a kéziratot is foglalják le, ezért házkutatást rendelt el a szerzőnél és a Jupiter nyomda tulajdonosánál is.

A példányokat a rendőrség elkobozta, a költő ellen pedig bírósági eljárás indult, közszeméremsértés és vallásgyalázás vádjával, amely nyolc versre vonatkozott. Töreky Géza tanácsa előbbi vád alól felmentette, vallásgyalázásért viszont az Arckép és a Pirúl a naptól már az őszi bogyó című versek kapcsán nyolc napi börtönre ítélte. Az ítélet végrehajtását a fellebviteli bíróságon Gadó István tanácsa három évre felfüggesztette.

Az eseményeket Radnóti Miklós az 1933-ban megjelent Lábadozó szél című kötet Férfinapló ciklusának két versében dolgozta fel, és megörökítette egy Újmódi pásztorok éneke kötetben is, amely a szegedi Somogyi Könyvtár tulajdona. A különleges beírás története itt olvasható.

Nyitókép: Radnóti Miklós Párizsban 1931-ben