Ingyenes Anilogue Warm-Uppal kezdhetjük november 21-én a ráhangolódást az idei Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválra, amely november 25-től a Toldi Távmozin keresztül érhető el.

A november 25-én kezdődő fesztivál középpontjában Portugália áll. Idén 24 rövidfilm száll versenybe a legjobb film díjáért és 15 a legjobb gyerekfilm díjáért.

A fesztivál november 25-én tíz órától a négyéves gyerekek számára készült kisfilmek versenyblokkjával várja az érdeklődőket.

Este a fesztivál hivatalosan Anca Damian Marona csodálatos kalandjai című megindító filmjének vetítésével kezdődik. A Bucheon Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a legjobb animáció díjával elismert és Európai Filmdíjra jelölt, francia–román–belga koprodukcióban készült alkotás főhőse egy mindig optimista, eltűnt gazdájához fanatikusan hű kóbor kutya. Az animáció színes, lehengerlő képi világát a kortárs belga képregényművészet egyik legizgalmasabb alakja, Brecht Evens teremtette meg.

November 26-án 10 órakor a nyolcéves gyerekek számára készült kisfilmek versenyblokkját láthatjuk; este fél 8-tól a rövidfilmes versenyprogram első blokkját vetítik.

November 27-én 10 órától Ilze Burkovska Jacobsen munkáját, az Annecyban és Bucheonban egyaránt díjazott, A kedvenc háborúm című norvég–lett alkotást tűzik műsorra. Az 1970 és 1990 között a Szovjetunióban felnőtt rendező személyes történetén keresztül mutatja be a hatalomnak a lakosság elnyomására irányuló ideológiai háborúját.

November 27-én este fél nyolctól, majd november 28-án délelőtt tíz órától két rövidfilmes versenyblokk lesz műsoron.

A fesztivál zárófilmjét, Vatanabe Ajumu A tenger gyermekei című alkotását november 28-án este fél nyolctól lehet majd megnézni. Az Igarasi Daiszuke eredeti mangáján alapuló új japán animé izgalmasan ötvözi a hagyományos, kézzel készített rajzokat a legmodernebb CGI technikával. A film főszereplője a 14 éves Ruka, aki megmagyarázhatatlan vonzódást érez az oceanárium és két titokzatos fiú, Umi és Sora iránt, akikkel ott ismerkedett meg.

November 29-én délután öttől órakor láthatja a közönség a Best Of Anilogue 2020 válogatást, este fél nyolctól pedig portugál rövidfilmeket vetítenek. A vetítés után Zoomon keresztül beszélgetés is lesz a rendezőkkel.

A rendezvényt idén a Toldi Távmozin keresztül érhetjük el. Részletes program itt.

Fotók: A kedvenc háborúm