Kárpát-medencei népviseletek motívumait, formavilágát megörökítő rajz- és alkotópályázatot hirdet a Hagyományok Háza Nyitott Műhelye óvodai és iskolai gyerekcsoportok, szakkörök és egyéni jelentkezők számára határainkon innen és túlról.

A pályamunkákat május 7-én éjfélig várják postai úton vagy digitálisan, a legjobb alkotásokat virtuális kiállításon mutatják be az érdeklődőknek. Az idei év témája a népviselet, amivel kapcsolódni szeretnének a hetvenéves Magyar Állami Népi Együttes jubileumához, valamint a néptánc iránt elkötelezett gyerekeket szeretnék megszólítani a Kárpát-medencében és a diaszpórában.

A pályázaton csoportos munkaként várnak játékokat, egyebek mellett társasjátékot és memóriajátékot, valamint összefűzött alkotásokat, például mesekönyveket, leporellókat is. Kiemelten ajánlják feldolgozásra a különböző női-, férfi és gyermekviseleteket, külön értékelik a helyi értékek bemutatását, feldolgozását, gyűjtését.

„A pályázattal az ifjabb nemzedéket ösztönözni szeretnénk arra, hogy felmenőik családi ládáinak tartalmából is merítsenek ihletet.

Másrészt az Újítsd meg a viseletet! jelmondattal szeretnénk motiválni a jelentkezőket, hogy tervezzenek népviselet ihletésű, de új, a mai korhoz illő, viselhető ruhadarabokat, kiegészítőket, ékszereket” – emelte ki Farkas Réka, a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyének programszervezője. A pályázat részletei a Hagyományok Háza weboldalán olvashatók. 

Nyitókép: Gombosi népviselet, fotó: MTI/Molnár Edvárd