„A karácsony a jókedv és az öröm ünnepe, mintha a boldogság rendelésre érkezne” – hangzik el a Káosz karácsonyra című filmben. De a karácsony nemcsak a boldogság ideje, hanem a szereteté és a csodáké is. Ilyenkor igazán lehet hinni a mesékben. Épp ezért most rajzfilmeket ajánlunk. Olyanokat, melyek bizonyítják: csodák igenis léteznek.

Nemrégiben a karácsonyról beszélgettem a bátyám két kisfiával, és egyikük határozottan kijelentette: "a karácsony azért jó, mert olyankor csodák történnek". Kedvesen mosolyogva nyugtáztam a megállapítását, aztán megkérdeztem, mit is ért csoda alatt. Ő erre azt felelte: azért, hogy biztonságban várhassák a karácsonyt, a kertjük közelében lakó madarak madáretetőt kaptak, ahol elbújhatnak és finomakat ehetnek. "De igazából mi kaptuk a legjobb ajándékot - egy csomó madarat, akik most már mindig nálunk fognak lakni" - mondta vidáman, majd mesélt tovább. Ez a történet azért jutott eszembe, mert arra emlékeztet, amire a mesék: csodák történnek - épp csak észre kell vennünk őket.

Jöjjenek hát azok a rajzfilmek, melyek ugyanerre hívják fel a figyelmünket!

Karácsonyi lidércnyomás

A Tim Burton által írt sajátos karácsonyi történetből 1993-ban Henry Selick rendezett animációs filmet. De miről is szól ez a mese? Az ünnepek birodalmában járunk. Rosszcsont Jack, Halloween város ceremóniamestere belefárad a kötelező rémisztgetésbe, ezért ellátogat a közelben fekvő Karácsonyvárosba, ahol megirigyli a Mikulás izgalmas munkakörét. Úgy dönt, elraboltatja a Mikulást, hogy átvehesse a karácsonyi feladatokat. Ez azonban azt jelenti, hogy a gyermekek egész más ajándékokat kapnak, mint korábban?

Rudolf, a rénszarvas

William R. Kowalchuk Jr. 1998-ban készítette ezt a csodálatos rajzfilmet, mely Rudolf, a Mikulás szánhúzó rénszarvasának életébe enged bepillantást. Vajon milyenek a mindennapjai annak rénszarvasnak, aki a Mikulás egyik legfontosabb segítője? És milyen kalandokba keveredik? A Rudolf, a rénszarvas című meséből megtudhatjuk!

Polar Expressz

Elérkezett a karácsony, ám egy kisfiú már igazi felnőttként tekint az ünnepre, hiszen tudja: a Mikulás nem létezik, és az ajándékokat a szülők adják a gyermekeiknek. Épp aludni készül, mikor közvetlenül a házuk előtt megáll egy vonat, a kalauz pedig elmondja neki: azért jöttek, hogy elvigyék az Északi-sarkra. A kocsikban megannyi pizsamás gyermek üldögél és várja, hogy megérkezzen oda, ahol talán az igazi Mikulás lakik. A Polar Expressz egy animációs film, egy ? felnőtteknek is szóló ? csodás mese arról, hogy csodák bizony léteznek ? pláne karácsonykor!

Karácsonyi ének

Ebenezer Scrooge az 1800-as éves Angliájában él. Megkeseredett, kapzsi öregember, akit hidegen hagy a karácsony, ám ebben az évben különleges dolog történik vele: meglátogatja őt három szellem, méghozzá a múlt, a jelen és a jövő karácsonyának szelleme, akik magukkal viszik egy időutazásra, mely során rádöbbentik, keserű élete a végéhez közeleg, de a boldogság nem elérhetetlen számára. A Charles Dickens által írt történet csodásan kivitelezett meseként éled újjá Robert Zemeckis rendezésében, melyet ha egyszer láttunk, többé nem felejtünk el.

Karácsony Artúr

A tudomány és a technológia folyamatosan fejlődik, ám még mindig vannak olyan dolgok, melyekre nehéz, sőt lehetetlen választ találni. Ilyen például az a kérdés is: vajon miképpen tudja a Télapó egy éjszaka alatt körbejárni a világot, hogy ajándékot vigyen a gyermekeknek? A 2011-ben készült Karácsony Artúr végre segít megválaszolni ezt a kérdést! A történet szerint az összes gyermek megkapja az ajándékát, kivéve egy kislányt, aki semmit sem talál a csizmájában. A Télapó egyik fia, Steve úgy véli, ez csak egy apró hiba, öccse, Karácsony Artúr azonban nem nyugszik bele ilyen könnyen, sőt! Eldönti, hogy kijavítja ezt a hibát ? kerüljön bármibe is.

Jégvarázs

Manapság szinte nincs is olyan kislány, aki nem szereti ezt a 2013-as rajzfilmet. Ez pedig nem véletlen: a Jégvarázs a szeretet erejéről szól, tanulsága pedig az, hogy ha összetartunk, akkor megtörténhet a csoda. A történet középpontjában egy királyság áll, mely egy gonosz varázslat miatt az örök tél fogságába esik. Anna így elveszíti testvérét, Elsát, akinek a szíve épp úgy megfagy, mint a környezet. A lány azonban nem akarja feladni a küzdelmet és megkeresi a testvérét, hogy felolvassza a szívét.

Tóth Eszter

Fotó: imdb.com