Kevesen tudják, hogy az első filmek rajzfilmek voltak.

Az 1800-as évek közepétől már kísérleteztek mozgóképpel, majd néhány év múlva Párizsban megnyílt az a filmszínház, ahol celluloidra rajzolt képeket vetítettek gyors egymásutánban, így a hat-hétperces epizódok olyannak tűntek, mintha a rajzfigurák mozognának. Csak az 1890-es években alkották meg azokat a filmeket, melyek már fényképekből álltak össze, így a mozikban valóban a rajzfilmeké az elsőbbség.

 

Rajzfilm2

Önök mikor, és milyen céllal hozták létre ezt a tárlatot?

A kiállítás 2013-ban jött létre, és a rajzfilmgyártás egykori technikáját mutatja be. Én több mint harminc évet dolgoztam ebben a szakmában, melynek négyévtizedes hagyománya van Pécsen. Ezalatt rengeteget fejlődött a technika, nagyon sok gép vált feleslegessé, hisz a digitalizálás megjelenésével és elterjedésével ezeket már meghaladta az idő. Úgy gondoltam, jobb, ha nem a fémtelepen végzik, hanem összegyűjtve érdekes technikatörténeti kiállítás állítható össze belőlük. Azzal a feltétellel kaptuk meg ezeket a gépeket, hogy bemutatjuk az érdeklődő nagyközönségnek az egykori rajzfilmkészítési technikát és a hozzá tartozó gépészeti hátteret.

 

Könnyű volt az indulás?

Mivel alapvetően magánkezdeményezésnek indult ? ma már egyesületként működünk ?, pénzünk nem volt, hogy helyet béreljünk, bár elsőnek a Zsolnay-negyed került szóba. Szerencsére azonban ebben az időben sok üzlethelyiség felszabadult a Király utcában, és az önkormányzat Belváros újratöltve kezdeményezése által ? egy másik céggel közösen pályázva ? mi is egy 170 négyzetméteres helyiséghez juthattunk. Ebből csaknem 100 négyzetméter a kiállítóterünk, amely látogatható. A hétfői szünnap kivételével 14 órától vagyunk nyitva 18 óráig. A kedvező feltételekkel megkötött bérleti szerződésünk értelmében belépődíjat nem szedhetünk, de rendszeresen pályázunk, így anyagi gondjai nincsenek az egyesületünknek. A helyi média és tv-csatorna segíti a programjaink népszerűsítését, de országos rádióban és tévében is lehetőséget kapunk időnként a megmutatkozásra.

 

Mit láthatunk az állandó kiállításon?

Régi technikákat, többfajta vetítőt, működőképes kamerákat, illetve van egy 35 mm-es vágóasztalunk, melyen már mozgóképeket is le tudunk vetíteni. Van egy komplett trükkberendezésünk ? kamerával, asztallal, reflektorokkal ?, amely a felvételekhez kellett. Fontosak azok az eredeti celluloidok, rajzok is, melyekkel végig tudunk menni az egyes elkészítési munkafázisokon. A kiállítás abszolút interaktív, akinek kedve van, mindent kipróbálhat, mindenhez hozzányúlhat, belelapozhat az egykori rajzokba, vázlatokba. Szeretnénk bemutatni, hogy ez a szép szakma hogyan is néz ki. Ez persze korfüggő is, hiszen óvódásoktól kezdve egészen a felnőttekig sokan jönnek hozzánk, és mindenkinek olyan vezetést tartunk, amely élményt jelent a számára. A három év alatt harmincezren fordultak meg nálunk, amit én sikernek érzek. Ha csoportok jönnek, akkor természetesen vannak köztük olyanok is, akiket kevésbé vonz az, amit mi itt bemutatunk, de szerencsére mindig akad, akinek felkeltjük az érdeklődését. Ha csak néhány érdeklődő van, mi azoknak is szívesen magyarázunk és válaszolunk a kérdésekre. Nagyon sokan a tárlatvezetés után úgy mennek ki, hogy már egészen más szemmel nézik a rajzfilmeket a tévében.

 

Rajzfilm1

Célunk megismertetni azt a munkát, azt az alkotó tevékenységet, amely szükséges ahhoz, hogy akár csak egy kis rövid rajzfilm is elkészülhessen. Ám nemcsak itt, helyben, hanem programokra kitelepülve is bemutatjuk interaktív módon ? gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt ? a rajzfilmkészítés misztériumát.

 

A kiállítóhely másik részén időszaki kiállítások is vannak?

Belépve a helyiségünkbe az első részt alakítottuk ki ezek számára. Az itt látható kiállítások nem kapcsolódnak szorosan a rajzfilmhez, itt különféle képzőművészeti alkotásokat mutatunk be. Itt már a magunk lehetőségeivel megünnepeltük egy-egy tematikus kiállítással a tánc, a színház, az animáció világnapját, de volt itt havi váltással kiállítása a nemzetiségi művészeteknek is. Csaknem egy évre előre be vagyunk osztva, így tudjuk, hogy szeptemberben érdekes vendégünk lesz. Mocsoládia, az önálló meseország látogat el majd hozzánk, és remélem, erre a kuriózumra sokan lesznek majd kíváncsiak.

 

Melyek a további tervek?

Szeretnénk a kiállítóhelyünket még interaktívabbá tenni, ehhez pedig pénzre van szükségünk, amelyet talán a minisztériumi keretből rövidesen meg is kapunk. Az animációs technikát bővebben szeretnénk bemutatni, illetve azoknak a gépeknek is helyet adni, melyek jelenleg raktárban várnak arra, hogy láthassa őket a látogató. Most dolgozunk azon is, hogy egy idővonal mentén bemutassuk, miként fejlődött a filmgyártás a kezdetektől napjainkig.

 

A kiállítás hivatalos oldala itt érhető el.

Tölgyesi Tibor