egy_kupac_kufli_600x337.png
Egy kupac kufli

Budapest mellett az ország mind a 19 megyéjében tartanak programokat, több mint 90 település csatlakozott a rendezvényhez. A Rajzfilmünnep programja több mint 130 animációs alkotásból, egész estés és kisfilmből, illetve sorozatból áll, amelyekből a résztvevő helyszínek szabadon választhatnak. A filmkínálat nemcsak a gyerekeknek szól, felnőtteknek készült magyar és nemzetközi animációs filmeket is beválogattak a szervezők a programba.


a_vilaglatott_egerke_2_600x500.png
A világlátott egérke

M. Tóth Géza animációsfilm-rendező, producer, a Rajzfilmünnep ötletgazdája és a programsorozatot szervező Kedd Animációs Stúdió alapító-vezetője az esemény szeptember 26-ai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: amikor hét éve elindították a Rajzfilmünnepet, az volt a szándékuk, hogy az animációs film teljességét vigyék a közönség elé. Kiemelte: az országszerte mozikban, művelődési és közösségi házakban, könyvtárakban zajló vetítésekhez egyéb programok is kapcsolódnak, például kiállítással, kézműves foglalkozással, bábbemutatóval várják az érdeklődőket. A Rajzfilmünnepen a műfaj több tízezer emberhez juthat el ? tette hozzá.

Abból az alkalomból, hogy Richly Zsolt és Marék Veronika népszerű rajzfilmsorozata, A kockásfülű nyúl négy évtizede volt először látható a tévében, a rendezvény kiemelten foglalkozik az alkotással és áttekintést ad a rendező műveiből. Látható lesz a tavaly megjelent Luther című rajzfilmsorozat, a Háry János és a Kíváncsi Fáncsi több része is.


kockasfulu_nyul_600x436.png
A kockásfülű nyúl

Marék Veronika író, grafikus arról szólva, hogy mi lehet a titka A kockásfülű nyúl töretlen sikerének, elmondta: az, hogy a film ennyi idő múltán is eleven, őket is meglepi és örömmel tölti el, titka pedig az lehet, hogy érdekes a négy alapfigura, és a nyuszi, amelynek nincs varázsereje, sérülékeny és küzdő lény. Poros, sáros lesz, megcincálják, egyetlen különleges adottsága, hogy repülni tud, és ez adja a lehetőséget, hogy olyan dolgokat megoldjon, amelyek kilátástalannak tűnnek ? mondta, kiemelve: ezek a figurák viszik a mai napig a történetet.


richly_zsolt_1_600x450.png
Richy Zsolt rajzfilmrendező

Richly Zsolt rajzfilmrendező elmondta: feltehetőleg az egyszerű alapformák azok, amelyek segítségével a gyerekekhez közel kerül a film. Felidézte: eleinte féltek attól, hogy néma a film, és nem lehet majd érteni, de egy próbavetítés az ellenkezőjét bizonyította, a gyerekek számára világos volt a mese. A Luther című sorozatról elmondta: a forgatókönyvet jegyző Lackfi Jánossal nem oktatófilmet, hanem tíz minidrámát készítettek, amely a történelmet ismerő tanuló ifjúságnak szól. A 13 perces filmekből álló sorozat hat évig készült, az animációnál kevesebb színt használtak és a fametszet és a képregény közötti stílust alkalmaztak.


luther_richlyzsolt_600x336.png
Luther

Az animáció világnapján, október 28-án záruló rendezvény programjában hazai klasszikusok és az elmúlt években készült magyar művek egyaránt helyet kaptak. A külföldi animációk között az egész estés alkotások mellett különböző országok rövidfilmes válogatásait is láthatja a közönség.

Forrás: MTI