Román Katalint a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon díjazták a nyílt örökbefogadásról szóló filmben nyújtott kimagasló színészi alakításáért. A rangos elismerést a Hat hét operatőre, Dévényi Zoltán személyesen vette át a fesztiválon.

A világjárványt követően idén először megrendezett, jubileumi Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál az ázsiai kontinens egyik legrangosabb mozgóképes szemléje. Az öttagú szakmai zsűri indoklása szerint „Román Katalin kiemelkedő alakítása gyönyörűen közvetíti a film középpontjában álló karakter energiáját, olyan, mint egy áramütés, amely a film mozgatórugója.” A fiatal színésznőt a rangos elismeréssel filmkészítőként méltatták, mivel Kínában a színészekre is alkotókként tekintenek.

Szakonyi Noémi Veronika rendező és állandó alkotótársa, Vincze Máté Artur forgatókönyvíró több évig kutatta az örökbefogadás témakörét. Egy korábbi filmjük elkészítésekor közelről is megismerték a nyílt örökbefogadás folyamatát, amely során a biológiai anya és az örökbefogadó pár megismerheti egymást, és az örökbeadó anya kifejezetten a megismert pár számára mond le a babáról. Elmondásuk szerint a legnagyobb kihívás az a bizonytalansággal átitatott hat hét, amíg a befogadni vágyott gyermeket az örökbeadó édesanya még jogosult visszakérni. Ez a megindító, feszült, szívfacsaró helyzet inspirálta a Hat hét című filmet.

Szakonyi Noémi Veronika filmje a Filmintézet támogatásával, a Sparks gyártásában, Romwalter Judit producer irányításával készült. Az alkotás a szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában debütált tavaly nyáron, majd világszerte számos fesztiválon szerepelt sikerrel. A franciaországi Arrasban a legjobb rendezés és a legjobb ifjúsági film díjával ismerték el, a történet főhősét alakító Román Katalin pedig a törökországi Boszporusz Filmfesztiválon – élete első főszerepével – elnyerte a legjobb színésznő díját. Nagydíjat nyert a miskolci CineFesten, a Tallinn Black Nights fesztiválon a Just Film versenyszekció nagydíjával tüntették ki, majd elnyerte a legjobb film és a legjobb női főszereplő díját a Magyar Filmkritikusoktól. A Magyar Mozgókép Díjakra összesen 8 kategóriában jelölték a Hat hét alkotóit, amelyből Román Katalin a legjobb női főszereplőnek járó díjat nyerte el, továbbá a legjobb elsőfilmnek járó díjat, valamint a diákzsűri díját is a produkció vihette haza.

Nyitókép: jelenet a Hat hét című filmből. Forrás: Nemzeti Filmintézet