A Petőfi Kulturális Ügynökség és az Eleven Költők Társasága együttműködése révén létrejött versfilmek a 12. alkalommal megrendezett Bujtor István Filmfesztivál különdíját hozták el.

A Latinovits Emlékmű Alapítvány és a Magyar Versmondók Egyesülete immáron tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Bujtor István tiszteletére életre hívott fesztivált. A Petőfi Kulturális Ügynökség három alkotással, két versfilmmel és egy ritmusjátékkal nevezett a balatonszemesi filmszemlére. Az Ügynökség KMI12 programjába tartozó költők verseit a 2018-ban alakult Eleven Költők Társasága alkotóműhely (EKT) dolgozta fel. Az önmagukat nyitott zenei-irodalmi műhelyként meghatározó produkció kortárs költők verseiből, alkotóikkal szorosan együttműködve hoz létre versfilmeket és igényes popzenét a nagyközönség számára.

Az EKT zenei formációját A Roy és Ádám együttes frontembere, Kohánszky Roy és a ColorStar alapítója és a Budapest Bár énekese, Keleti András erősítik. A filmfesztiválra nevezett versfilmek az EKT filmműhelyében készültek Gréger Zsolt, Háda Fruzsina, Horváth András, Keleti András, Máté Szabolcs és Tóth János Gergely közreműködésével.

A Bujtor István Filmfesztiválon a „versfilmek” kategóriában Regős Mátyás (Az érchegységbeliek, Szarvas agancs nélkül) és Marcsák Gergely (Mátyás anyja Prágában) verseinek feldolgozásaival indult az EKT. Összesen 47 alkotás került be a kategóriában a fesztivál versenyprogramjába,

az öttagú zsűri a legjobb alkotóműhely különdíját az Eleven Költők Társaságának ítélte oda.

„Nagyon büszkék vagyunk erre a rangos elismerésre, a KMI12 programunkra, és örülünk, hogy együtt dolgozunk az Eleven Költők Társaságával. Ez a díj is bizonyítja, hogy a költészet nem ment ki a divatból, és hogy a versek különböző műfaji adaptációival egyre szélesebb körhöz tudjuk eljuttatni a kortárs irodalmat” – mondta el Oberczián Géza, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatóságának megbízott programigazgatója.

A KMI12 program a Petőfi Kulturális Ügynökség egyik zászlóshajója. A program a Kárpát-medence irodalmára összpontosítva nyolc, szakmailag elismert alkotóra és négy fiatal tehetségre hívja fel a figyelmet, segítve imázsépítésüket, műveik népszerűsítését.

Nyitókép forrása: Bujtor István Filmfesztivál