A Református énekek hangversenyt, a Kárpát-medencei reformátusok legnagyobb zenei ünnepét 2002 óta azzal a céllal rendezik meg minden évben, hogy ott a reformátusok használatára kiadott énekeskönyv zsoltáraiból és énekeiből professzionális előadók tolmácsolásában koncertfelvétel készüljön, amely CD és DVD kiadását teszi lehetővé. A ma már 350 főt számláló Kárpát-medencei Egyesített Református Kórust, kitűnő karnagyokat, szólistákat, kamarakórust és orgonistákat felvonultató koncertet egyre több ?világi zenekedvelő? és külföldi vendég is látogatja. A hangversenyen a közönség több alkalommal együtt énekel a kórussal, így a Művészetek Palotája Nemzeti Hangversenytermében olykor 1700 ember énekli a Zengő Igét. A négy zenei blokk elején elhangzik egy-egy bibliai ige, a végén pedig a Himnusz közös eléneklése után püspöki áldás bocsátja el a gyülekezetet.

Reformatus_enekek

A Kárpát-medencei Egyesített Református Kórusba az itthoni énekkarok mellett – összetartozásunkat is kifejezve – évről évre meghívást kapnak a felvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi és délvidéki kórusok. A karnagyok közül Berkesi Sándor és Arany János nevét külön is kiemelhetjük, hiszen e két nagy tudású tanár 2002 óta minden évben meghatározó személyisége az eseménynek. Az eddigi tizenhárom CD- és hat DVD-felvétellel egybekötött koncert valamennyi orgonistájának nevét érdemes megemlíteni: Pálúr János, Alföldy-Boruss Csilla, Fassang László, Draskóczy László, Kéménczy Antal, Varga László, Virágh András Gábor, Ifj. Szotyori Nagy Gábor és Szilágyi Gyula.

Az eddig kiadott tizenhárom CD-n 230 református zsoltár és ének került feldolgozásra. Az énekek részben egy szólamban szólalnak meg, hogy a gyülekezeti, valamint iskolai énekléshez és tanuláshoz segítségül szolgáljanak, részben pedig több szólamban, hogy kórusmű-kincsünket is bemutassuk és örökül hagyjuk. Hosszú út és sok munka áll még előttünk, hogy e szolgálat keretében az énekeskönyv 512 énekéből a lehető legtöbbet rögzíteni tudjuk a jelen és az utókor számára. Öröm és büszkeség számunkra, hogy a Református énekek I. és II. album platinalemez, a III., IV., és V. album pedig aranylemez lett. (Böszörményi Gergely kiadó, koncertigazgató)

www.mupa.hu