Vannak Petőfi Sándornak élő rokonai? Mi lett a 19. században történelmünket meghatározó családok leszármazottjaival? A Talpig Magyar friss adásában fényképalbumokat nézegetnek, és családi történetek nyomába erednek. Vajon a Petőfivel való rokonság megmentett bárkit a kitelepítés alól? Podcastajánló.

A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekinthetünk a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerhetjük a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kaphatunk a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. A műsorvezető Rédl Ádám.

Bár Petőfi Sándornak nem él egyenesági leszármazottja, de
szüleinek testvérei révén csaknem kétszáz Petőfi-rokon él ma is. Andrásfalvy
Bertalan néprajztudós és – a hét éve elhunyt – Hankiss Elemér szociológus is a
költő rokonai. A családfa felkutatásban kulcsszerepe van Borzák Tibor
újságírónak, aki a könyvében közreadott anyagokon túl számos történetet mesél.

Mit jelent egy zseniális költő leszármazottjáként élni? Hogyan nem vész el a családi emlékezet, és kell-e ápolni a hagyományt?

A műsor vendége a Petőfi család Salkovics-Petrics ágának leszármazottja, Riedel Miklós kémikus.

Jókai Mór a feltételezések szerint Wenckheim József Antalról mintázhatta az Egy magyar nábob című regényének öntörvényű hősét. A család a 19. században a leggazdagabb magyar famíliák egyike volt, szabadkígyósi birtokukat magyarországi körútja során Ferenc József császár és felesége, Erzsébet is meglátogatta. A felújított kastélyban járt a Talpig magyar.

További hírek, programok érhetők el a Petőfi-emlékév hivatalos oldalán.

Nyitókép: Petőfi Ügynökség/Neményi Márton