A vászonra festett, kirgiz jurtát ábrázoló installációs festményre a költözéssel járó munkálatok közben bukkantak.

A 2017 decembere óta zárva tartó Néprajzi Múzeumban a költözésre készülnek. A több százezer műtárgyat különböző szempontok szerint nézik át, tisztítják meg, fotózzák le és látják el QR kóddal. A restaurátorok raktári csomagolásokat, installálásokat készítenek, közben az állományt ellenőrzik és digitalizálják.

A munka zárt ajtók mögött zajlik, de a videó segítségével mégis bepillanthatunk a múzeum életébe.

A nagy volumenű munka „mellékterméke”, hogy időnként előkerülnek régen látott, talán elveszettnek hitt dolgok, valamint olyan tárgyak, dokumentumok, amelyekről korábban esetleg nem is tudtak.

Ilyen módon bukkant fel az egyik gyűjtemény nehezen megközelíthető zugából egy vászonra festett, kirgiz jurtát ábrázoló installációs festmény. Egy szintén a költözés előkészítési munkálatai alatt előkerült, archív fotó segítségével kisebb nyomozás után derült fény arra, hogy ez a festmény a Néprajzi Múzeum egykori, századelős állandó tárlatán kiállított, kirgiz jurta háttereként szolgált.

Az összehajtva tárolt vászon rossz állapotban volt. A filmen látható munkálatok bemutatják a mechanikus felületi tisztítást ecseteléssel, restaurátor porszívóval. A cél az volt, hogy megtisztított állapotban nagy átmérőjű hengerre ideiglenesen fel lehessen tekerni addig, amíg a restaurálására sor nem kerül. A feltekerésnél savmentes selyempapírt tekertek a rétegek közé, hogy a műtárgyfelület ne sérüljön, majd porvédelem céljából egy huzatot készítettek a feltekert műtárgyra mosott, mángorolt pamutvászonból.