A Magyar Régész Szövetség Különleges helyek című rendezvénysorozatához a Göcseji Múzeum a helyi közösség életében különleges szerepet betöltő, valamint a kutatás szempontjából is fontos helyszíneket választott. A közgyűjtemény és a régészek célja, hogy a helyi közösség is jobban megismerhesse múltját, történelmi értékeit, természeti kincseit.

Szombaton délelőtt Orha Zoltán régész-muzeológus Andráshidán, Zalabesenyőben és Csácsbozsokon mutatja be az Árpád-kori templomokat. Zalaegerszeg területén egykoron (Egerszeg régi plébániatemplomán kívül) hat szentély épült, melyek közül a neszelei, az olai és a szenterzsébethegyi kápolna a török ellen folytatott küzdelmek során elpusztult. Vándor László nyugalmazott múzeumigazgató Zalaegerszeg középkori emlékei címmel tartott online előadását követően nagyon sok kérdés fogalmazódott meg az Árpád-kori templomok történetéről, ezért a legújabb kutatási eredményeket a régészet napján a helyszíneken is bemutatják a nagyközönségnek.     

A ZalaZone Járműipari Tesztpályán 2017 óta végeznek a kivitelezési munkákkal párhuzamosan régészeti feltárásokat. A létesítmény területén került elő az Egerszegi Vénusz, a lengyeli kultúrából származó 6500 éves idol, a művészi részletességgel megformázott női agyagszobrocska-töredék. Simmer Lívia régész-főmuzeológus a szombati interaktív előadáson mesél majd az elmúlt évek kutatási eredményeiről, bemutatja a legszebb és a legújabb régészeti leleteket: kőeszközöket, szépen csiszolt kőbaltákat, állatplasztikát, a „bocifejet”, amely 6-6,5 ezer évvel ezelőtt valószínűleg egy edény díszítőeleme volt.     

A kézműves-foglalkozásokon a gyermekek agyagból készíthetik el a tesztpálya területén előkerült őskori leletek − mécsesek, állatplasztikák, agyagkanalak − másolatait. A múzeumbarátokat az őskori lelőhelyhez kapcsolódó régészeti színezőkkel, kirakós játékkal várják, a kicsik a kincskereső kalandjáték során a fából eszkábált régészeti objektumban apró szerszámokkal áshatják ki többek közt a földben elrejtett különleges kerámiákat.

Vasárnap Zalaszántóról, az Árpád-kori templomtól 9.30 órakor 14 kilométeres geotúra indul. A kirándulók Havasi Bálint régész-főmuzeológussal és Szentes Szilárd túravezetővel bejárhatják a Keszthelyi-hegységet: a vaskori halomsírok mellett felkapaszkodva jutnak majd el az egykori vaskori földvárba és a középkori Tátika vár romjaihoz. A védett természeti területen vezető útvonalon a középkori lelőhelyeket, a 13 fejedelmi halomsírt érintve érnek vissza Zalaszántóra.

Nyitókép forrása: regeszetnapja.hu