Karácsonyra megjelenik a magyar természetvédelem sikereit bemutató kötet, és idén mutatták be az Erdőszelfi, majd a Sportszelfi ifjúsági versesköteteket is.

Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke elmondta: határidőre 239 érvényes pályamű érkezett be. Ekkora számú regény elolvasása az öttagú zsűri számára túl nagy kihívás lett volna, ezért a jelenlegi és korábbi Oláh János-ösztöndíjasokból összeállítottak egy előzsűrit, melynek tagjai szigorú szempontrendszer alapján bíráltak el a fejenként 20-20 kéziratot.

Erős Kinga beszámolója szerint egy pályamű egyértelműen kimagaslott a mezőnyből, további hét pedig nagyon hasonló színvonalú volt, ezért a zsűri döntése értelmében a pályázat győztesét 3 millió forinttal jutalmazzák, a hét további díjazott pedig 1-1 millió forintot kap.

Első díjat nyert Regős Mátyás Lóri és a halott állatok című pályaműve, a további díjazottak pedig Aux Eliza, Bognár Endre, Kartali Zsuzsanna, Kemény Gabriella, Koller Gabriella, Schmöltz Margit és Veréb Árnika lettek.

A szakmai zsűri tagjai Erős Kinga mellett Katona Ildikó, a Könyvmolyképző Kiadó vezetője, Nógrádi Attila, a Turista Magazin főszerkesztője, Pacskovszky Zsolt, a Móra Kiadó irodalmi szerkesztője és Varga Betti irodalmár, pedagógus voltak.

Nyitókép: Regős Mátyás felolvas a PENdrive esten, a Petőfi Irodalmi Múzeum nagytermében. Fotó: Székelyhidi Zsolt