Reigl Judit Kívül című, nagy méretű festményét adományozta a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtárnak a franciaországi Fonds de dotation Judit Reigl. A műalkotás jelenleg a múzeum Szárnyalás-Vol-Flight. Reigl Judit figurális festészete című kiállításában látható.

Reigl Judit besorolhatatlan: volt szürrealista, absztrakt, majd figurális időszaka, de művészetét valójában nem lehet beskatulyázni – mondta el a Kívül című festmény csütörtöki ünnepélyes átadásán a Kiscelli Múzeumban Franciaország magyarországi nagykövete, Claire Legras. A Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár most felbecsülhetetlen értékű műalkotással gyarapodik – hangsúlyozta a diplomata, hozzáfűzve: ez az első alkalom, hogy az alapítvány ekkora értékű művet adományoz egy magyarországi közgyűjteménynek.

Claire Legras elmondása szerint a Kívül című festmény egy ég felé emelkedő figurát ábrázol, amely mintha megpróbálna földi mivoltából kiszakadni. Ez az erőteljes munka kiválóan bemutatja Reigl Juditnak azt a szándékát, hogy szabad művész maradjon, kizárólag saját szabályai mentén alkosson. Franciaországot büszkeséggel tölti el, hogy – sok más magyarhoz hasonlóan – Reigl Judit ott találta meg azt a szabadságot, amelyben alkothatott – mondta Legras.

Róka Enikő, a Szárnyalás-Vol-Flight című kiállítás kurátora felidézte, hogy 2015-ben Cserba Júlia közvetítésével sikerült felvenniük a kapcsolatot Reigl Judittal. Ennek egy grafika adományozása lett az eredménye, amely azóta is fontos műtárgya a gyűjteménynek. Már Reigl Judit halála után, 2020-ban elindult a következő kapcsolatfelvétel a Fonds de dotation Judit Reigl alapítvánnyal, amely több műből álló listát küldött a Kiscelli Múzeumnak. Rendkívül nehéz volt a választás, de ennek a műnek a reprodukcióját maga Reigl Judit is a műtermében helyezte el, ami mutatja a kép fontosságát – mondta Róka Enikő. Szerinte a most adományozott munka nemcsak a Kívül sorozatának képezi fontos darabját, hanem egy korábbi alkotói korszak nyomai is megfigyelhetők rajta, így bepillantást nyújt Reigl Judit munkamódszerébe.

A Kívül című festmény október 27-ig megtekinthető a Kiscelli Múzeum Templomterében, a Reigl Judit 1980-as évek és 2012 között készült, figurális alkotásait bemutató, Róka Enikő, Cserba Júlia és Gát János által rendezett kiállításon.

A képen Reigl Judit Kívül (1998) című festménye a Szárnyalás-Vol-Flight című kiállításon a Kiscelli Múzeum Templomterében. Fotó: Balogh Zoltán / MTI