A neves kamarazenekar zeneakadémiai hangversenyén december 4-én Prokofjev-, Hartmann- és Beethoven-műveket ad elő holland és spanyol vendégművészek közreműködésével, mégsem hiányoznak majd a magyar kötődések a műsorból.

A programot Prokofjev Klasszikus szimfóniája nyitja, Beethoven Hegedűversenye zárja, a két örök érvényű klasszikus közé illesztették be a nálunk kevésbe ismert, de világszerte egyre többet játszott Hartmann-concertót.

Az est hegedűs szólistája, Liza Ferschtman hazája legrangosabb zenei kitüntetésével, a Holland Zenei Díjjal büszkélkedhet. Karl Amadeus Hartmann német zeneszerző 1930-ban írt, a partitúrában szereplő ajánlás szerint Kodály Zoltán tiszteletére született, magyaros motívumok inspirálta Kamara-concerto klarinétra, vonósnégyesre és vonószenekarra című darab szólistája a kitűnő spanyol művész, Pablo Barragán lesz, aki a világ egyik legnehezebb klarinétszólamával kápráztatja majd el a közönséget.

A hangverseny második részében az a zenemű csendül fel, amit a 19. századi sztár-hegedűművész, Joachim József a hegedűversenyek királyának nevezett, és korabeli sikere a neves magyar muzsikusnak köszönhető. Advent második vasárnapján Liza Ferschtman szólószerepből irányítja majd Beethoven Hegedűversenyének megszólaltatásához szimfonikus méretűvé bővült zenekart.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből, és közel 60 éves fennállása alatt komoly nemzetközi hírnévre tett szert, a klasszikus zenei élet elitjének állandó szereplőjévé vált.

Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével több mint ötven országba jutottak el, többek között felléptek a New York-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a Sydney-i Operaházban, a Buenos Aires-i Teatro Colónban, valamint a párizsi Théatre de la Ville-ben. A kamarazenekar koncertmestere 2016 óta Tfirst Péter.

Nyitókép: Liszt Ferenc Kamarazenekar