„Több mint 430 intézményben összesen 2500 aktivizáló program valósult meg országszerte június 25-én szombaton. Az intézményeknek sikerült megszólítaniuk az átlagembereket, átment az üzenet, hogy kulturálódni, múzeumba menni igenis jó” – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára.

A Múzeumok éjszakáját, a közgyűjtemények országos rendezvénysorozatát huszadik alkalommal rendezték meg. Hoppál Péter kiemelte:

egyetlen este alatt 329 174-en léptek be a múzeumok rendezvényeire, ami kétszer annyi, mint a tavalyi 164 ezres látogatószám.

„A budapestiek a vidékieknél is nagyobb mértékben növelték a részvételüket az eseményen. Boldogok vagyunk, hogy a pandémia két éve után az intézmények országszerte tele voltak.”

A legnépszerűbb idén is a Szépművészeti Múzeum volt 15 000 látogatóval, a képzeletbeli ezüstérmet az egy hónapja megnyílt Néprajzi Múzeum nyerte el 11 254 látogatóval, míg a 2022-es kiemelt város, Szolnok éjszakáig nyitva tartó múzeumaiba – még a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére is – idén 11 ezren látogattak el. Az első tízbe bekerült a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a Magyar Nemzeti Galéria, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a kecskeméti Bozsó Gyűjtemény, a pécsi Janus Pannonius Múzeum.

Hoppál Péter hangsúlyozta: a Múzeumok éjszakája kiváló lehetőség arra, hogy a múzeumok, a könyvtárak, a levéltárak bevonzzák kapuikon belülre azokat is, akik az év során munkájuk, életkörülményük miatt nem tudtak ellátogatni közgyűjteményekbe.

„A hazai közgyűjtemények arra törekednek, hogy a 21. századi ember számára próbáljanak vonzó szabadidő-eltöltési alternatívát kínálni. A múzeumpedagógia eszköztára, illetve az interaktív kiállítások sora sokat fejlődött az elmúlt évtizedben. Az Európai Unióban GDP-arányosan Magyarország költ legtöbbet kulturális célokra, és ebben ott van a múzeumok felújítása, valamint új létesítmények építése, amilyen például a Néprajzi Múzeum vagy a Magyar Zene Háza” – mondta Hoppál Péter.

A következő Múzeumok éjszakáját 2023. június 24-én rendezik meg.

Nyitókép: Múzeumok éjszakája/Gálos Mihály Samu