fbpx

Rekordlátogatottsággal zárt a Vermeer-kiállítás a Rijksmuseumban

A világ 113 országából 650 ezer látogatót vonzott a Johannes Vermeer holland festő műveiből valaha rendezett legteljesebb kiállítás – jelentette be a tárlat vasárnapi zárása után a holland nemzeti művészeti és történeti múzeum, az amszterdami Rijksmuseum.

A múzeum eddigi legnagyobb sikere volt a február 10-én nyílt tárlat, amelyen a holland aranykor festőjének fennmaradt 37 művéből 28-at láthatott a közönség. A látogatók számát korlátozták annak érdekében, hogy mindenki megfelelő körülmények között nézhesse meg a műveket, köztük a Leány gyöngy fülbevalóval vagy a Tejet öntő című remekműveket.

„Vermeer a békesség és a meghittség művésze. Azt akartuk, hogy a nézők ezt teljes mértékben kiélvezhessék, és ez csak a látogatók számának korlátozásával volt elérhető” – mondta Taco Dibbits múzeumigazgató.

A korlátozás ellenére a látogatottság megdöntött minden korábbi rekordot. A kiállítást megtekintette mellett Emmanuel Macron francia elnök, Steven Spielberg filmrendező és Jamie Lee Curtis Oscar-díjas filmsztár. A hatalmas érdeklődés miatt a látogatók számának korlátozását azzal ellensúlyozták, hogy este 11-ig meghosszabbították a napi nyitvatartási időt.

Még soha sehol nem mutattak be ilyen átfogó tárlatot a 17. századi németalföldi mester műveiből, a festményeket szerte a világ múzeumaiból és kollekcióiból gyűjtötték egybe. Köztük volt hét olyan festmény, amelyet még soha nem mutattak be közönség előtt Hollandiában.

Mindazok, akik lemaradtak a történelmi kiállításról, a múzeum Díszgalériájában október 10-ig megtekinthetik Vermeer hat festményét, négyet a Rijksmuseum saját gyűjteményéből, ezen kívül A piroskalapos lányt a washingtoni Nemzeti Művészeti Galériából és a Fiatal nő a virginálnál című képet, amelyet a New York-i Leiden Collection adott kölcsön.

Fotó: ANP via AFP / ANP MAG / Koen van Weel

A rovat további cikkei