fbpx

Rembrandt vázlatait fedezték fel az Éjjeli őrjárat alatt

Felfedezték Rembrandt vázlatait az Éjjeli őrjárat című híres festménye alatt, ezzel beigazolódtak az eddigi sejtések.

Az amszterdami Rijksmuseum igazgatója, Taco Dibbits a felfedezést áttörésnek nevezte az 1642-ben készült festményről készült átfogó vizsgálat új eredményeinek bemutatásakor. „Mindig is feltételeztük, hogy Rembrandtnak kellett vázlatot készítenie a vászonra, mielőtt hozzáfogott ehhez a hatalmas kompozícióhoz, de ez eddig csak spekuláció volt” – emelte ki.

A fejlett képalkotó módszereknek és számítógépes technológiának köszönhető felfedezés révén először vált lehetővé, hogy „Rembrandt válla felett betekintést nyerjünk a mestermű elkészültének lépéseibe” – áll a Rijksmuseum közleményében. Az „Éjjeli őrjárat művelet” Rembrandt mesterművének eddigi legátfogóbb kutatása, mely 2019 nyara óra tart a múzeum közönsége előtt. Ez idő alatt hatalmas mennyiségű adat gyűlt össze.

Pontosan elemezhetővé váltak a Rembrandt által használt anyagok – közölte a múzeum. A művész egy barna alapszínnel kezdett, majd bézzsel durván felskiccelte a kompozíciót. Azt, hogy Rembrandt ilyen színnel készítette el a vázlatot, eddig semelyik másik képén nem fedezték fel.

Az Éjjeli őrjárat Rembrandt van Rijn (1606-1669) egyik leghíresebb alkotása. A festő az 1640-es években kapott megbízást arra, hogy bemutassa a Frans Banning Cocq kapitány vezette amszterdami polgárőrséget. A nagyméretű, 363-szor 467 centiméteres kép egy teljes falat töltött be a Rijksmuseumban. A festményt azonban elkészülte után 70 évvel megkurtították. Egy átfogó restaurálás során a múzeumban sikerült rekonstruálni a levágott darabokat is, amelyeket be is mutattak nyáron a közönségnek.

A festményt a Rijksmuseum közlése szerint újra fogják keretezni, hogy megszabadítsák a bal felső sarokban lévő deformációtól, amely akkor keletkezett, amikor a festmény a nemzeti múzeum renoválásának ideje alatt, 2003 és 2013 között egy ideiglenes galériában volt.

Képek forrása: a Rijksmuseum Facebook-oldala

A rovat további cikkei