fbpx

Rendhagyó Helikoni Ünnepséget tartanak idén Keszthelyen

A páros években sorra kerülő hagyományos középiskolás vetélkedőt kiegészítve idén „a találkozások ünnepeként” régi helikonos fellépőkkel szerveznek április 28-tól háromnapos Helikoni Ünnepséget Keszthelyen.

Manninger Jenő, Keszthely polgármestere a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta: Keszthelyen a kulturális turizmus a legfontosabb, a kultúra adja a város fő vonzerejét, amely a Helikoni Ünnepségek idején megtelik fiatalokkal, akik a rendezvény keretében megismerik Keszthelyt is.

Siszler Katalin, az Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: 2020-ban a koronavírus-járvány miatt elmaradt, de tavaly már ismét megtartották a középiskolások kulturális vetélkedőjét.

Az idei, rendhagyó Helikon azonban nem a versengésről szól, hanem olyanok fellépéséről, akik valamikor nagyot alkottak itt, arany minősítést szereztek vagy más emlékezetes eredményt értek el.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat támogatásával tartják idén április 28-tól a háromnapos rendezvényt „a találkozások ünnepeként”. Színpadi bemutatókkal, gálaesttel és számos kísérőrendezvénnyel várják ezúttal a helyieket, de jövőre már ismét a dunántúli középiskolások műsorai láthatók a Helikoni Ünnepségek keretében – említette a kuratóriumi elnök.

Stadler Tímea Kinga, a Goldmark Károly Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója jelezte:

a hagyományos helikoni rendezvényeken alkalmanként tizennyolc-húsz művészeti kategóriában két-háromezer diák gyűlik össze Keszthelyen.

Idén az volt a céljuk, hogy a helyiekkel is jobban megismertessék a Helikont, hogy azt ne csak a középiskolás generáció érezze magáénak. Az ingyenesen látogatható programoknak a zeneiskola, a könyvtár és a Balaton Színház mellett a Fő téren felállítandó nagyszínpad ad otthont, itt az egykor szintén helikoni szereplő, Tóth Gabi is fellép. Külön színpadot kapnak a helyi és környékbeli zenekarok, a színházbeli gálaesten pedig a néptánc, a klasszikus zene vagy az irodalom kategóriában korábban arany minősítést szerzett előadók lépnek fel. Néptánc, szaxofon és zongora workshopokon is részt vehetnek az érdeklődők, a Balaton-parti zenepavilonnál pedig táncházzal és népmeseszínházzal is várják a közönséget.

A rovat további cikkei