A Te művészeTED címmel négy, 15-20 perces, fiataloknak szóló művészetelméleti filmet készített a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI). Az első alkotást vasárnap mutatják be.

A filmek
újszerű megközelítésben, humoros formában járják körbe az irodalom, a
filozófia, a zenetörténet és az animáció témáit.

A sorozat egyes részeit május 10-én, 17-én, 25-én és 31-én rakják fel az MMKI YouTube-csatornájára.

A szervezők
célja a művészeti ágak népszerűsítése a pedagógusok bevonásával, valamint a
diákok meglévő ismereteinek bővítése és kiegészítése.

Az MMA MMKI a magyar művészeti élet elméleti és gyakorlati eszköztárát, valamint azoknak a társadalmi folyamatokra gyakorolt hatását vizsgálja. Amikor egyre többen keresik az online, kulturális tartalmakat, reflektál a világjárvány nyomán kialakult igényekre, és a tudományos munkatársak kutatási eredményeit a fiatalok nyelvére lefordítva készített tanulást segítő tartalmakat középiskolás fiatalok számára.

Eddig négy kisfilm készült el. A fiatalok az egyes részekben Benedek Dániel, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészének közreműködésével ismerhetik meg Cyrano de Bergerac történetét, a filozófiai gondolkodásmód alapjait, Mihalovich Ödön zeneszerző legfontosabb műveit és azt, hogyan készülnek az animációs filmek.

A pedagógusok számára a tanulók motiválásának és a tanórák izgalmassá tételének egyik legjobb módja, ha olyan tartalmakat használnak, amelyek a kamaszok világából merítenek, és a korosztályt foglalkoztató kérdéseket járják körbe. A hetente új részekkel érkező sorozat koncepciója ezekre a gondolatokra épít.

Mechler Anna Eliza, az MMA ösztöndíjasa Edmond Rostand drámájával, a Cyrano de Bergerackal foglalkozik. A kisfilmben a történetet Roxane szemszögéből fogalmazza újra; a hangsúlyt ezúttal a nő érzései kapják.

Boros János, az MMKI tudományos főmunkatársa a filozófiai gondolkodás alapjaira világít rá. Windháger Ákos, az MMA MMKI tudományos munkatársa, művelődéstörténész megismerteti a középiskolásokkal a méltatlanul elfeledett magyar romantikus zeneszerzőt, Mihalovich Ödönt, aki a Liszt Ferenc és Bartók Béla közötti dimenzióban a hiányzó láncszemnek tekinthető, és a magyar zenei felsőoktatás megteremtője.

 B. Nagy Ervin, az MMA ösztöndíjasa Cserebogarak – Animációs történetek magyar bajnokokról címmel készített rajzfilmsorozatot, amelyben Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó, Kárpáti Rudolf hatszoros olimpiai bajnok kardvívó, a sakkbajnok Polgár lányok és Papp László ökölvívó életútja rajzolódik ki. A TE művészeTED sorozat aktuális részében az animációkészítés rejtelmeibe nyernek bepillantást a fiatalok.

A nyitóképen Cserna Antal Cyrano de Bergerac szerepében a Magyar Színházban 2009-ben.