A rendezvényt beharangozó, június 21-ei sajtótájékoztatón unikális programmal várták a sajtó képviselőit: világbajnok extrém bringások, a Hegeshow biciklis versenyzői mutatták meg, hogy mit tudnak két keréken egy idegen terepen, az Iparművészeti Múzeum falai között. Az Iparművészeti Múzeum és a Közlekedési Múzeum nagyszabású közös kiállítása, a 12 ország alkotóinak bevonásával létrehozott Bringológia, az idei nyár legfiatalosabb múzeumi projektje, mely egészen november 27-ig várja közönségét az Iparművészeti Múzeum földszinti galériáján. A nemzetközi válogatás a kerékpáros társadalom tagjai és a dizájn rajongói számára egyaránt tartogat izgalmas meglepetéseket, akár már a belépőjegy megváltásakor is.

 

4_fot_Nagy_Szabolcs

 

A Múzeumok Éjszakáján a kiállításhoz kapcsoló tárlatvezetések ? Amikor a design hajtja a kerékpárt címmel ? mellett a tárgyak alkotásának titkaiba is betekintést nyerhetnek az érdeklődők a Modern design elnevezésű workshopon. A múzeumi sétákon az épület titkai tárulnak fel, de a látogatók a kiállított műtárgyak segítségével az iszlám művészetbe és a múzeum gyűjteménytörténetébe is betekintést nyerhetnek ezen az éjszakán. Hangok világa címmel interaktív programok, többek között zenealkotás, valamint sörsátor is színesíti a programot.

 

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum intézményei, az Elektrotechnikai Múzeum, a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény és a Műszaki Tanulmánytár több mint 40 különleges programmal csábítja a látogatókat szombat éjjel. A Kazinczy utcai Elektrotechnikai Múzeumban, 15 órától várják az elektrotechnika, a fizika iránt érdeklődőket. Itt rendhagyó fizikaóra, enHome Zöldjárat, vokális jazz és világzene is lesz, kora délutántól az elektromosság különleges világába kalauzolják a gyerekeket, majd enHome Zöldjárattal, rendhagyó fizikaórákkal várják a látogatókat. Az esti órákban pedig vokális jazz és világzene a program a Tesla Budapest udvarban.

 

A Mesemúzeumban mesehősök világába cseppenhetünk, ahol számos kaland mellett sárkányokkal is viaskodnak majd és még az Óperenciás tengeren túlra is eljuthatnak a látogatók. A Magyar Nemzeti Múzeum Hősök terévé alakul, ahol Szuperhősök, mesehősök, rajzfilmhősök hőstetteiről mesélnek majd, de lesz kerti hőstalálkozó és azt is megtudhatjuk, hogy milyenek a mozihősök a hétköznapokban.

 

Az EB-szereplés miatt a sport népszerű téma lehet ezen az éjszakán is. Az idén új kiállítóhelyre költözött Magyar Olimpiai és Sportmúzeum a magyar vizes sportok hőseinek szenteli új időszaki kiállítását.

 

A Lajta Monitor Múzeumhajó és az Óbudai Múzeum is új kiállítással várja az érdeklődőket, míg a Néprajzi Múzeumban rekordkísérletre készülnek: Most befűzünk programjuk keretében gigahosszúságú cipőfűző készítését tervezik, amely megelőlegezi ősszel nyíló, cipőtörténeti kiállításukat.

 

A fővárosban a programok egységes karszalagbelépővel látogathatók, amelyek ára az idén sem változott. A felnőttek számára 1500 forintba, a gyermekeknek 600 forintba kerül, hatéves kor alatt a belépés ingyenes. A karszalagok megvásárolhatóak a programban részt vevő budapesti múzeumokban és helyszíneken, illetve a rendezvény együttműködő partnere, a BKK jegypénztáraiban. A karszalag érvényes a csatlakozott budapesti intézmények minden programjára, és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is. Érdemes ugyanakkor figyelni arra, hogy egyes intézmények a korlátozott férőhely miatt előzetes regisztrációhoz kötik a belépést. Vidéken a belépőjegyek a helyi múzeumokban vásárolhatóak.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tizenötödik alkalommal szervezi meg a rendezvényt, melynek részletes országos programja a www.muzej.hu weboldalon és mobil alkalmazáson érhető el, míg a fővárosi programokról idén is a Fidelio magazin ingyenesen hozzáférhető Múzeumok Éjszakája különszámából tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

A Múzeumok Éjszakáján csaknem 400 intézmény mintegy 2200 programja várja majd a látogatókat országszerte. Az ország legnagyobb kulturális fesztiválján az elmúlt évben több mint 400 ezer látogató volt kíváncsi a hajnalig nyitva tartó múzeumokra.

Fotó: Nagy Szabolcs