Az 1936. november elején megjelent kötet fordulópont volt Radnóti költői pályáján. A korai, a szegedi évekkel befejeződő költői szakaszt lezáró Újhold (1935) után Radnóti költői hangja megváltozott.

A Járkálj csak, halálraítélt! a hatodik verseskötete volt, amely „teljes – és új – hangszerelésben szólaltatja meg Radnóti költészetének fő témáját: a halált”. (Ferencz Győző)

A Gondolat című folyóiratban jelent meg a címadó vers. A lap kritikusa szerint „a könyv egy tragikus esztendő terméke. Az a pillanat hozta létre, amikor az ember egy mindent elpusztító nagy katasztrófa előtt még egyszer, utoljára széttekint a világban s remegő gyorsasággal végig simogatja az élet eddig fel nem ismert mindennapi szépségeit.” (Kelemen János, Gondolat, 1936. december)

A könyv címe később a nemzedék jelszava lett – és a történelem pár évvel később tragikusan igazolta is. A kötetcímet – naplójának tanúsága szerint – Gyarmati Fanni javasolta férjének.

Radnóti kor- és sorstársa, Győri-Juhász Jenő az első világháború előtt Franciaországban tanult, a háborúban aztán előbb megsebesült, majd orosz hadifogságba esett. 1918-ban hazaszökve szerezte meg a bölcsészdoktori címet, később középiskolai tanárként és műfordítóként dolgozott. Még Glatter Miklósként ismerte meg a későbbi költőt: a húszas években az Izabella utcai Felső-kereskedelmi Iskolában (itt ma az ELTE Pszichológia Kara székel) Győri-Juhász Jenő, az ajánlás címzettje volt Radnóti franciatanára.

Kapcsolatuk később is megmaradt, majd

Győri-Juhász és Radnóti sorsa tragikus párhuzamossággal alakult:

ahogy Radnóti is még összeállította utolsó költői korszakának verseit, de a megjelenést már nem érhette meg, úgy Győri-Juhász Jenő sem láthatta már az Orosz költők antológiája című műfordítás-gyűjteményét megjelenni. 1944 áprilisában előbb kényszernyugdíjazták, majd munkatáborba hurcolták, ahol az elszenvedett bántalmazások következtében 1944. november 7-én, ismertté vált tanítványával szinte napra pontosan egy időben halt meg.

A kötet az Antikvárium.hu május 19-én induló Dedikált könyvek aukciójának lesz egyik slágere – a korábbi árverésen több mint félmillió forintért kelt el Radnóti első verseskötetének hasonlóan dedikált példánya.

Nyitókép forrása: Antikvárium.hu