41._Bolcsek_a_fan_Meszaros_Agi_Kallai
Bölcsek a fán (Mészáros Ági, Kállai)

A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, főiskolai és egyetemi tanár magánéleti és színházi fotóiból a Kállai Ferenc Emlékév keretében indult vándorkiállítás, amelyet korábban Gyomaendrődön mutattak be, Budapesten pedig a Pesti Magyar Színházban látható először.

 

Keleti Éva fotóin a feledhetetlen Kállai Ferenc csaknem 60 színházi és magánéleti pillanatát örökítette meg. Az alkotó elmondta: a pályaművet bemutató képek Kállai Nemzeti Színházban eltöltött idejéből valók, számtalan előadásból, például a Tartuffe-ből. Sok fotón olyan színészpartnerekkel játszik, mint Lukács Margit és Törőcsik Mari. A magánéleti képek pedig bepillantást engednek a fiatal színész szereptanulási folyamatába, de akadnak olyan vidám, elkapott másodpercek is, amelyeken bolondozik vagy éppen tornázik. Egyszer eljátszották Magyarországon a Revizort oroszul, Kállai Ferenc pedig Leningrádban magyarul. Az esemény tiszteletére adott partin készült egy fotó, amelyen Kállai Sinkovits Imrével húst süt, és látszólag nagyon jól érzik magukat ? meséli Keleti Éva.

sfds
Túlélők 1967 (Őze Lajos, Kállai)

A fotóművész szerint aki ellátogat a kiállításra, egy nagyon vidám, mindig bolondozó, elmélyülten gondolkozó színészt ismerhet meg. ?Van egy kép az Uri Muriból, ahol Csörgheő Csuliként megemeli a kalapját, és búcsút int vele. Abban az elkapott pillanatban minden benne van. A vidám, az elmélyült és a gondolkozó színész is, aki különösen szép pályát futott be? ? mondja Keleti Éva, akinek köszönhetően a művész munkássága most a Pesti Magyar Színházban is megelevenedik a pályakezdő éveitől egészen élete végéig.

65.Tartuffe_Papai_Kallai
Tartuffe (Pápai Erzsi, Kállai)

A Kállai Ferenc Alapítvány, a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány és a Pesti Magyar Színház igazgatósága által rendezett megnyitón egy filmrészlettel megidézik Kállai Ferenc emlékét, és egy verssel is tisztelegnek a színművész életpályája előtt. A kiállítás megnyitójára várják a Nemzet Színészeit, valamint az eddigi Kállai Ferenc-díjazottakat: Moór Mariannát, Hámori Ildikót és Dániel Valit is.

 

1._A_nep_ellensege_Kallai_Ferenc_Farkas_Zsuzsa_Meszaros_Agi
A nép ellensége (Kállai Ferenc, Farkas Zsuzsa, Mészáros Ági)

A kiállítást megnyitja: Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója, a Kállai Ferenc Alapítvány kurátora, köszöntőt mond Toldi Balázs, Gyomaendrőd város polgármestere és dr. Szonda István, a Kállai Ferenc Népfőiskola Alapítvány elnöke. A Kállai 90 című fotókiállítás a megnyitót követően egy hónapig látható a Pesti Magyar Színház Szalonjában, az emeleti nézői fogadótérben, majd ezt követően a Vígszínházba és a Nemzeti Színházba is ellátogat, később pedig vidéki teátrumainkban is bemutatják, elsőként a Békéscsabai Jókai Színházban.

 

KÁLLAI ’90

2016. február 22. 17.00 óra

Pesti Magyar Színház 1077 Budapest, Hevesi Sándor tér 4.

Wéber Anikó

Fotó: Keleti Éva