A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetből adódó változások okán március 14-től háromszáz kiemelt kulturális intézmény és szakmai szervezet vezetőjével folytat rendszeres online értekezletet Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

Kreativitás, nyugalom, fegyelem – ezek azok a hívószavak, amelyek a legfontosabbak most, és ez egybecseng mindazzal, amit Fekete Péter is hangsúlyozott az online megbeszélés során – mondta Varga Tamás, Békéscsaba kultúráért felelős alpolgármestere. Véleménye szerint fontos kapaszkodót adnak majd a hetenkénti online egyeztetések, hiszen ezt garantálja, hogy a kommunikáció folyamatos maradhasson.

Az első online munkaértekezleten Fekete Péter megköszönte az intézményvezetők konstruktív, felelős hozzáállását, példamutató magatartását. Az államtitkár arra kérte az intézményvezetőket, hogy a saját területükön is kövessék az operatív törzs utasításait, az egészségvédelem érdekében tegyenek meg mindent a vírus terjedésének lassításáért, vonják ki a veszélyeztetett munkatársakat a munkából, az egészségügyi dolgozók és önkéntesek munkáját is segítve ezzel. A munkamegbeszélésen Fekete Péter kiemelte: a kínai példa alapján látszódik, hogy a járvány hosszabb ideig is elhúzódhat, ezért fontos a vezetőkre bízott intézmények és a szakmai munka fenntartásának hosszú távú biztosítása, adott esetben újratervezése, a források átcsoportosítása. Erre már készülnek Miskolcon is.

„10 nappal voltunk a Szerelmes Shakespeare bemutatója előtt, amikor értesültünk arról, hogy nem lesz premier” – mondta Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója. A teátrum vidéken 150 ezer embernek közvetíti a kultúrát, de most mi is, ahogy sokan mások, az online térben tartjuk a kapcsolatot egymással és az interneten lesznek az olvasópróbák is. A színházigazgató kiemelte: megnyugtató, hogy senkinek nem engedték el a kezét, és heti rendszerességgel kaphatnak iránymutatást a kulturális államtitkárságtól. „Így tudjuk mi is megnyugtatni a társulatot és folytatni a munkát” – tette hozzá Béres Attila. A veszélyhelyzet miatt csak a közönségforgalmi területeket zárták be, de az intézményeket nem, ennek megfelelően kell ellátni a feladatokat, ezért a Miskolci Nemzeti Színházban most a pályázati anyagok áttekintésével folytatódik a munka. Béres Attila azt mondta: a színészek készen állnak arra, hogy amikor bejelentik a veszélyhelyzet végét, már aznap este színpadra álljanak.

„A Csabagyöngye Kulturális Központban 40 rendezvényt kellett lemondani” – mondta Szente Béla. Az intézmény vezetője hozzátette: mint mindenkit, őket is váratlanul érte a bejelentés, de muszáj volt azonnal alkalmazkodni. Kézművesház és Meseház néven indítottunk Facebook-csoportokat az interneten, a kezdeményezéssel főleg az otthon maradó szülőket akarjuk segíteni. „A foglalkozások mellett praktikus tanácsokat is megosztunk és a színi tanodánk tagjai is online segítenek a gyerekeknek az otthoni tanulásban’ – tette hozzá. Szente Béla azt mondta, a minisztérium kezdeményezése, a rendszeres online munkamegbeszélések a helyi közösséget is megnyugtatják, hiszen érzik, hogy nem maradtak egyedül, van kihez fordulni ebben a bizonytalan időszakban.

„Mi éppen az Antigonét próbáltuk a Müpa színpadán, amikor jött a hír, hogy le kell állni” – mesélte Bozsik Yvette. Azóta a Bozsik Yvette Társulat otthon gyakorol, az angliai és a Szlovákiába tervezett turnéjukat is le kellett mondaniuk. Bozsik Yvette-nek nemcsak a táncművészet, hanem az oktatás területén is gyorsan kellett váltania, hiszen a Táncművészeti Egyetemen és a Kaposvári Egyetemen is tanít. A koreográfusokat arra kérte, hogy otthon készítsék el vizsgakoreográfiájukat, a színész hallgatókat pedig arra, hogy önálló esttel készüljenek. Az egyetemisták munkáját videókkal és hangoskönyvekkel segíti. A táncművész szerint egy olyan új kihívás előtt áll mindenki, amelyre főleg mentálisan kell készen állni. „Sokan félnek most, bizonytalanná vált a jövő. Ezt érthető okokból a legtöbben anyagi oldalról közelítik meg, ami persze nagyon fontos, de ezt a terhet lelkileg is jól kell bírni. Ezért is tartom fontosnak, hogy Fekete Péter vezetőnkként a lélekjelenlét megőrzésének fontosságára is felhívta a figyelmünket.” A táncművész szerint a kényszerű otthonlét és bezártság rávilágít arra, hogy mentálisan is képesek legyünk megerősödni és megújulni a nehéz helyzetekben.

Az EMMI szakágazati főosztályai ügyeleti rendszerben 0-24 órában állnak a kulturális intézmények rendelkezésére minden felmerülő kérdésben.

Nyitókép: Fekete Péter, fotó: Kultúra.hu / Csákvári Zsigmond