A Regionális Összművészeti Központ és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének együttműködése nyomán újabb nagyszabású tárlat nyílt Szegeden. A Távlat című kiállítás kilencven különleges alkotással várja a látogatókat.

A gyűjteményben az egyesület képzőművészeti tagozatának 90 meghívott tagja szerepel egy-egy, a távlat fogalma ihlette alkotással.

A tárlat egyik kurátora, dr. Nátyi Róbert  az április 6-i megnyitón örömét fejezte ki, hogy a meghívott művészek jelentős hányada tért el a távlat fogalom legkézenfekvőbb, ábrázoló geometriai megközelítésétől, filozófiai, pszichológiai, szociológiai rétegekkel is gazdagítva a szó szubjektív jelentését, mikrovilágoktól egészen nagy léptékű, kozmikus vagy történelmi perspektívákig tágítva a témaválasztás lehetőségeit.

Felidézte: a 2017-es Káosz és rend kiállítással kezdődött a két intézmény, a Reök és a MAOE gyümölcsöző kapcsolata, amelyben új kezdetet jelent a Távlat című kiállítás. Hozzátette, a 90 kiállító között 29 Munkácsy Mihály- és öt Ferenczy Noémi-díjas művész szerepel, de Kossuth-díjjal és számos egyéb elismeréssel kitüntetettek is szép számmal képviselik a Képzőművészeti Tagozat művészi munkájának legjavát az összeállításban.

A megnyitón nyolc szakmai elismerést ítéltek oda. A díjakat a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének elnöke és alelnöke, Aknay János Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas festőművész és Sárkány Győző Ferenczy Noémi-díjas grafikus, érdemes művész, a tárlat társkurátora nyújtották át a megjelent alkotóknak. 

Távlat megnyitó-32.jpg
Popovics Lőrinc Aknay Jánostól vehette át a díjat

Szakmai elismerésben részesült Árvay Zolta festőművész, Baksai József festőművész, Hérics Nándor képzőművész, Olajos György képzőművész, Péter Ágnes szobrászművész, Popovics Lőrinc szobrászművész, Szotyory László festőművész és Várady Róbert festőművész. Alkotásaikat és a Távlaton kiállított további különleges festményeket, grafikákat, szobrokat, plasztikákat és vegyes technikával készült műtárgyakat öt héten keresztül tekinthetik meg a Reökbe látogatók.

Fotók: Tari Róbert / Reök