Restaurálták a rejtélyes berlini műkincsrongálásokkor megsérült alkotások nagy részét. A mintegy 60 mű többségéről sikerült maradéktalanul eltávolítani az olajos folyadékot.

Egyes tárgyakat már kölcsön is adtak és úton vannak Japánba. A Neues Museumban megrongált tárgyakkal viszont több probléma is adódott, ott még tesztelik, hogyan lehet nyom nélküli eltűntetni a folyadékot. Befröcskölődött több ókori egyiptomi szarkofág, például Nehi (időszámításunk előtt 1390-1330)  ókori egyiptomi hivatalnoké is.

Németország újraegyesítésének harmincadik évfordulóján, október 3-án rejtélyes okból megrongáltak mintegy hatvan műkincset Berlinben a világhírű Múzeumsziget kiállítóhelyein. Az ismeretlen elkövető vagy elkövetők olajos állagú folyadékot juttattak a műkincsek felszínére a Pergamon Múzeumban (Pergamonmuseum) és a Múzeumsziget épületegyüttes több további kiállítóhelyén.

Megrongáltak egyebek mellett ókori egyiptomi szarkofágokat, 19. századi festményeket és szobrokat. A folyadék látható nyomokat hagyott a műkincseken.

A műkincsrongálás háttere egyelőre ismeretlen. Az sem világos még, hogy van-e jelentősége annak, hogy az eset a nemzeti ünnepen történt.

Október végén újabb rongálás történt, akkor az Altes Museum előtti parkban (Lustgarten) felállított hatalmas tálat rongálták meg. A gránitból kifaragott, 19. századi alkotást különböző színű festékekkel összefirkálták. Egy szemtanú riasztotta a rendőrséget, két firkálót tetten értek és őrizetbe vettek.

Szeptember közepén a potsdami Cecilienhof kastélyban szennyezték be Louis Tuaillon (1862-1919) egyik szobrát, de a folyadékot maradéktalanul sikerült eltávolítani a bronzról. Ezt követően leltárt tartottak a kastély termeiben, de nem találták hasonló rongálás nyomát. Ekkor nem tettek feljelentést a rendőrségen, csak a berlini támadást követően fordultak a hatóságokhoz.

Júliusban az észak-rajna-vesztfáliai Wewelsburg múzeumában mintegy 50 tárgyat öntöttek le olajos folyadékkal.

Nyitókép: a berlini Múzeumsziget, forrás: Wikipedia