Retrospektív tárlat nyílik Aj Vejvej kínai másként gondolkodó művész alkotásaiból március 16-án a bécsi Albertina múzeumban. Ebből az alkalomból a művész pénteken egy napra átveszi az Albertina Instagram-fiókját.

„Az internet végső soron ellenőrizhetetlen. És ha az internet ellenőrizhetetlen, a szabadság győzni fog. Ennyire egyszerű” – nyilatkozta a megnyitóra Bécsbe érkező művész csütörtökön.

Ai Vejvej blogja a legnépszerűbbek közé tartozott a neten Kínában, mielőtt a kínai hatóságok lekapcsolták.  

A kiállítás ideje alatt az Albertina folytatja Aj Vejvej sajtószabadságot védelmező #RunForOurRights kampányát, és május 13-án flashmobra hívja az érdeklődőket az Albertina modern épülete elé. A közösségi médiakampány azután indult, hogy a brit legfelsőbb bíróság engedélyezte Julian Assange kiadatását az Egyesült Államoknak. A mellékelt videón Aj Vejvej egy futópadon fut, amit a Wikileaks alapítójától kapott, aki évekig élt Ecuador londoni nagykövetségén.    

A szeptember 4-ig látogatható Ai Weiwei – In Search of Humanity című kiállítás a jelenleg portugáliai száműzetésben élő művész pályafutásáról nyújt áttekintést a művész szobrainak, installációinak, fotóinak bemutatásával és több filmje vetítésével.

Nyitókép: dpa-Zentralbild/dpa Picture-Alliance via AFP/Britta Pedersen