fbpx

Rettenetes szülők a Tháliában

Április 9-én érkezik a Thália Télikert új bemutatója, Jean Cocteau Rettenetes szülők című darabja, melyben a Thália Színház társulatának tagjait – Udvarias Annát és Ember Márkot – Csarnóy Zsuzsa, Rancsó Dezső és Jeney Luca Viktória egészítik ki.

A rendező, Kelemen József szavaival élve a darab egy bohózatba oltott sorstragédia, ami egy szokatlan dinamikájú család történetére épül. A családtagok egytől egyig valamilyen sérelmet hordoznak, és ezek a sérelmek függővé teszik őket a másik féltől. Ebbe a kaotikus családi környezetbe érkezik egy külső szemlélő, Madeleine, aki aztán felbolygatja az állóvizet.

A szereplőket megismerve tisztán látszik, miből fakad a történet sorstragédiája, és ez hogyan válik bohózattá.

Talán nem is olyan szokatlan, hogy egy anya ragaszkodik egyetlen kicsi fiához, ám ez Yvonne (Csarnóy Zsuzsanna) esetében egészen más kereteket ölt. Ha tehetné, magához láncolná, csak nehogy beleszeressen valakibe, és elhagyja őt – annak rendje és módja szerint. 

Michel (Ember Márk) a tökéletes alany anyja számára, hiszen huszonévesként őt tartja legjobb barátjának. Szóba sem jöhetett az anyjáról való leválás, és még soha életében nem volt szerelmes. Nem csoda, hogy váratlanul érik az érzelmek, amit Madeleine (Jeney Luca Viktória) iránt érez. Kezdi levetkőzni ártatlan, naiv, kisfiús énjét, és ösztönszerűen utat tör magának férfiassága. 

Anyának és fiának mintha nem lenne elég bajuk, a nyakukban még ott van az apuka, Georges (Rancsó Dezső), aki egy nagyot álmodó, reménybeli feltalálóból az idő múlásával, sikertelenségének köszönhetően visszafejlődött egy elhanyagolt kisgyerek szerepébe. Magányában nem tudja, mit kezdjen az életével. Feleségével – aki amúgy is csak kicsi fiára koncentrál – már rég elsodródtak egymástól. Így nem maradt más választása, mint hogy szeretőt tartson. A családi titkok, kalamajkák ügyeletes gardírozója immár 23 éve a kedves, ámde kemény jellemű nagynéni, Léonie (Udvarias Anna), aki valaha Georges menyasszonya volt.

Ezek után a történetnek nem is tudnánk más helyszínt elképzelni, mint a szenvedéllyel és érzelmekkel túlfűtött Párizst, ahol a konfliktusok kibontakozhatnak. 

Az előadás Bendi Balázs fordításában, Kelemen József rendezésében kerül színre. A jelmeztervező Cselényi Nóra, a díszletért Khell Zsolt felel.

Fotó: Thália Színház

A rovat további cikkei