Évadzáró konferenciát tartott a Magyar Fesztivál Szövetség.

A nemzeti kultúra megerősítésében kiemelt szerepe van a fesztiváloknak hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára kedden a Magyar Fesztivál Szövetség őszi évadzáró konferenciáján Százhalombattán.

Rétvári Bence úgy vélte, a különböző fesztiválokra adott kormánytámogatás igencsak megtérül, hiszen minden egyes forint mellé további három forintnyi érték keletkezik a szervezőknek köszönhetően. Jó befektetésnek nevezte a fesztiválok támogatását, ezért is van a Nemzeti Kulturális Alapnak (NKA) külön fesztiválkollégiuma, s most már külön támogatásban részesülnek a vidéki fesztiválok.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy amíg 2016-ban 26 vidéki fesztiválnak 250 millió forint jutott, addig 2017-ben már negyvenhatot, tavaly ötvennyolc rendezvényt támogattak egyre növekvő összegekkel. Idén 750 millió forint jutott 67 vidéki fesztiválnak, vagyis megháromszorozódott az állami támogatás összege.

Rétvári Bence beszélt arról is, hogy sok fesztiválszervező "szerelemből kezdte a munkát", mert meg akarták mutatni büszkeségeiket, élményt kívántak adni a helyben és a környéken élőknek. Fontosnak nevezte, hogy jellemzően nonprofit fesztiválokról van szó, amelyek kiválóan összekovácsolják a közösségeket, „egyfajta mikrofalu vagy -város alakul ki a fesztiválok környékén".
Az államtitkár megemlítette, hogy sokan már a nyaralásukat is az őket leginkább érdeklő fesztiválokhoz igazítják, vagyis e rendezvényeknek fontos szerepük van a szabadidő minőségi eltöltésében is. Kiemelte, hogy sok olyan embereknek nyújtanak szórakozást, akik év közben nem mennének el színházba vagy kiállításra, de egy-egy fesztiválon igen, mert „szembe jön velük az élmény, a hangulat magával sodorja őket”.

A konferencia zárásaként Rétvári Bence az MFSZ elnökével, Márta Istvánnal közösen átadta a 2019-es Magyar Fesztivál minősítési okleveleket.