A brit billentyűs, Rick Wakeman több mint ötvenéves zenei pályafutása alatt hosszú ideig volt a Yes klasszikus felállásának tagja, de már a hetvenes évek óta aktív szólóban is. Saját neve alatt mintegy kilencven lemezt jelentetett meg, ezekből több mint 50 millió példány kelt el. Mint a Győri Filharmonikus Zenekar Facebook-oldalán olvasható, a február 9-i koncert programjában a régi szólólemezek dalai mellett a Yes legnagyobb slágerei is elhangzanak szimfonikus hangszereléssel.

A 72 éves Rick Wakeman legutóbb 2012-ben járt Magyarországon, abban az évben Pakson és Budapesten is fellépett. Akkor az MTI-nek adott interjúban arról beszélt, hogy bizonyosan nem tér már vissza a legendás progresszív rockzenekarba, a Yesbe. Wakeman 1971 és 2008 között – állandó megszakításokkal – hat időszakban játszott a ma is aktív Yesben, amelynek klasszikus felállásában mellette Jon Anderson volt az énekes, Steve Howe a gitáros, Chris Squire a basszusgitáros és Alan White a dobos.

„Nagyon szeretem a hetvenes évek első hat-hét évében született munkákat, a Yesszel készített Fragile-t (1971), a Close to the Edge-et (1972) és az 1976–1977-es időszakot” – mondta a zenész tíz évvel ezelőtt az MTI-nek. A billentyűs jó ideje fellép szimfonikus zenekarokkal és kórusokkal. Szólóalbumai közül a két talán legsikeresebbet, az 1973-ban kiadott The Six Wives of Henry VII, valamint a 1974-es Journey to the Centre of the Earth-öt több alkalommal előadta ilyen kísérettel.

Nyitókép: Rick Wakeman a Yes zenekar koncertjén Svédországban. Fotó: TT News Agency via AFP/Claudio Bresciani