A világkiállítás rendezési jogának elnyeréséért a dél-koreai Puszan és az olasz főváros, Róma is versenybe szállt. A győzelem újabb diplomáciai siker az Öböl-menti országok számára a tavalyi, katari rendezésű labdarúgó-világbajnokság után.

Rijád 119, Puszan 29, Róma pedig 17 szavazatot kapott a párizsi székhelyű Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE) 182 tagjától. Szaúd-Arábiának a szavazatok kétharmadára volt szüksége ahhoz, hogy már az első fordulóból nyertesként kerüljön ki.

Rijád a szaúdi bajnokságban szereplő al-Nassr portugál futballsztárját, Cristiano Ronaldót is bevetette a tagok meggyőzésére egy videofilm erejéig, amelyet a szavazás előtt vetítettek le. A szaúdi főváros a 2030 októbere és 2031 márciusa közötti időszakot javasolta az expó megrendezésére.

Az ötévente rendezett esemény látogatók millióit és több milliárd dollárnyi beruházást jelent a rendező ország számára.

A győzelem hab a tortán az ország de facto vezetője, Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös Vision 2030 programja szempontjából, amelynek célja az ország kőolajtól való kizárólagos függőségének megszüntetése. A koronaherceg kritikusai úgy gondolják, hogy Mohamed bin Szalmán a világkiállítás házigazda szerepét arra próbálja felhasználni, hogy javítson országa megítélésén. A nyugati vezetők szerint a trónörökös adta ki a parancsot Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolására.

A nyitóképen Rijád Abdullah királyról elnevezett pénzügyi negyedében drónshow-val ünneplik a 2030-as világkiállítás elnyert rendezési jogát. Fotó: Fayez Nureldine / AFP