Ringer István, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum vezetője kapta az idei MúzeumCafé Díjat. A MúzeumCafé szaklap az intézmény ambiciózus, újító szellemű vezetéséért ítélte oda az elismerést.

A 2011-ben alapított MúzeumCafé-díjjal a magyar múzeumi szakmából minden évben olyan szakember munkáját ismerik el, aki a lap szellemiségével összhangban előremutató, új- és korszerű szemlélettel alkotott a maga szakterületén. Az elismerést minden év márciusában – abban a hónapban, amikor gróf Széchényi Ferenc 1802-ben felajánlotta gyűjteményét a köz javára – ítéli oda a magazin.

A döntésben a szerkesztőség munkáját a szerkesztőbizottság (Csorba Csilla művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum nyugalmazott főigazgatója; Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója; György Péter esztéta, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének egyetemi tanára; Martos Gábor esztéta, művészeti író és Rockenbauer Zoltán művészettörténész) segítette.

Ringer István régész 2015 novembere óta vezeti a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléjaként Sátoraljaújhelyen működő Kazinczy Ferenc Múzeumot.

Az intézmény azóta kívül-belül, állandó intenzitással változik: közösségi igényekhez igazodó új terekkel bővül, javul az infrastruktúra, folyamatosan nyílnak az új szemléletű időszaki és állandó kiállítások, példamutató a múzeum közönségkapcsolati és marketingtevékenysége. A múzeumvezető által vezetett feltárás és az ahhoz kapcsolódó szellemes kommunikáció nyomán (például a Régész karrierem romokban hever című vlogsorozat) szinte percről percre többet tudni a hajdan állt és néhány éve még csak kevesek által ismert sátoraljaújhelyi várról.

Ringer István működése alatt az általa vezetett intézmény nemcsak elnyerte az Év múzeuma, az Év kiállítása és a Közösségi múzeum díjakat, hanem szorosabbra fűzte a város különböző társadalmi csoportjaival, intézményeivel a viszonyát, felhasználva az online és az offline lehetőségeket egyaránt. A múzeum mindezek mellett az alapkutatásokra, a gyűjteménygyarapításra és a tudományos kapcsolatokra is nagy hangsúlyt fektet.

Ringer István 1979-ben született Miskolcon. Szerencsen érettségizett, egyetemi tanulmányait az ELTE Bölcsészettudományi Karán végezte történelem, régészet és történeti muzeológia szakokon. 2014-ben summa cum laude védte meg Uradalmi és mezővárosi műhelyek a 17. századi Sárospatakon című doktori disszertációját az ELTE Történelemtudományi Doktori Iskolájának régészeti programján. Pályáját 2003-ban a debreceni Déri Múzeumban kezdte, majd 2005-től a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumában folytatta régész-muzeológusként, 2012-től főmuzeológusként. Nevéhez kötődik a XVII. századi habán kézműves udvar tervkutatása, valamint I. Rákóczi György ágyúöntő műhelyének régészeti feltárása és bemutathatóvá tétele. Utóbbit 2015-ben ICOMOS-díjjal, majd két évvel később AVICOM-különdíjjal ismerték el. 2016-tól a Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója. Kurátori tevékenysége mellett számos tanulmánykötet szerzője, társszerzője és szerkesztője, de mint múzeumi vlogger és blogger is szívesen vállal feladatokat.

A MúzeumCafé művészeti vezetője, Pintér József által tervezett díjat a járvány miatt egy későbbi időpontban adják át Ringer Istvánnak.

Nyitókép: Ringer István. Fotó: Szoboszlay Marcell