A zenetörténet egyik legtragikusabb hegedűversenye szólal meg Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész, érdemes művész és a Danubia Zenekar előadásában Hámori Máté vezényletével március 21-én a Zeneakadémia Nagytermében. Alban Berg utolsó műve befejezetlenül maradt operájának, a Lulunak a komponálása közben, 1935-ben keletkezett.

Alban Berg nagy sietségben komponált: a hegedűverseny összesen négy hónap alatt készült el, a szerző a mű bemutatóját már nem érhette meg. 1935 tavaszán gyermekbénulásban meghalt Alma Mahler író, zeneszerző és Walter Gropius építész 18 éves lánya. A hegedűverseny így mintegy Manon Gropius rekviemje lett, de egyben Bergé is, aki még azon a télen elhunyt rovarcsípés okozta vérmérgezésben. Az Egy angyal emlékére címen is ismert Hegedűverseny a szerző leggyakrabban játszott hangszeres műve.

Kokas Katalin így nyilatkozott a március 21-i koncert kapcsán: „Több mint tíz éve játszottam először színpadon Alban Berg Hegedűversenyét a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, Hamar Zsolt vezényletével – először a Müpában, Budapesten, majd Debrecenben. Hámori Máté akkor szólt, hogy szeretné, ha egyszer együtt is eljátszanánk a művet. Nagyon megtisztelő volt a felkérés, és kivételes dolog, hogy éveken át fejben is tartotta, és most műsorra tűzi a zenekarával.”

A Danubia Zenekar koncertjének programját Hámori Máté karmester állította össze. Az este első felében elhangzik Bach Es ist genug című korálja, majd Berg Hegedűversenye. A műsor folytatásaként az egyik legnépszerűbb élő zeneszerző, Adès Powder her face című operájából a Hotel Suite, majd Bizet Carmen-szvitje hangzik el.

Bővebb információ a koncertről ezen a linken.