Október 18-án tartja története harmadik dedikált Zsolnay-aukcióját a Virág Judit Galéria. A világ minden pontjáról várnak licitálókat az eseményre, ahol 68 magyar kerámiát árusítanak ki. A múzeumi rangú kollekciót október 5-től bárki ingyenesen megtekintheti a belvárosi galériában.

A Zsolnay története páratlan világsiker. A Zsolnay-gyár termékei nemzetközi szinten is a földkerekség legértékesebb, legkeresettebb kerámia műtárgyainak számítanak. Az elmúlt több mint 130 évben ezek az alkotások nemhogy veszítettek volna értékükből, hanem folyamatosan emelkedik a megbecsültségük.

A Virág Judit Galéria harmadik alkalommal hirdet meg dedikált Zsolnay-aukciót. A 68 darab múzeumi szintű műtárgyat az árverés előtt bárki megcsodálhatja a galéria ingyenes kiállításán, amely október 5-től várja az érdeklődőket a Falk Miksa utca 30.-ban. Az eladásra kínált tárgyak többsége a gyár – gyűjtők számára talán legizgalmasabb – szecessziós korszakából származik, azonban aukcióra bocsátanak historizáló tételeket is.

[gallery columns="2" size="full" ids="358919,358918"]

Az aukcióra kínált tárgyak között szerepel egy óriás perzsa váza, amelynek alaptípusa az 1878-as párizsi világkiállításra készült. Ez volt az a kiállítás, ahol a Zsolnay egy aranyéremmel megalapozta nemzetközi sikerét. Ez a váza kivételes ritkaság, egyetlen magyar köz- és magángyűjteményben sincs ismert párdarabja. A váza 3 millió forintos kikiáltási árról indul. Az aukció egy másik kiemelt darabja egy kígyós asztaldísz, amelynek létezéséről tudtak a gyűjtők, azonban olyan ritka, hogy eddig csak kevesen láthatták. A világkiállításra tervezett reprezentatív darabok 3–5 példányban készültek, tömeggyártásba azonban soha nem kerültek. Ezek a gyűjtők legkeresettebb célpontjai. Az asztaldísz feltehetően Sikorski Tádé munkája – a lengyel származású mérnök Zsolnay Júlia férje volt. Sikorski a gyár egyik legaktívabb tervezője volt. A tétel kikiáltási ára 5 millió forint.

A díszmadaras óriás kaspó az árverés egyik szenzációja. Olykor évtizedek is eltelnek úgy, hogy a piacon nem bukkan fel hasonló alkotás.

A világ minden tájáról számítunk gyűjtők jelentkezésére, licitjére. Az előző két Zsolnay-aukciót is mi rendeztük, és hatalmas eredménynek tartjuk, hogy most újra egy hihetetlenül erős kollekcióval léphetünk a közönség elé” – mondta el Törő István, a Virág Judit Galéria társtulajdonosa, aki három évtizede maga is szenvedélyes gyűjtő. „Amikor hungarikumokról beszélünk, elsőként a Zsolnay márkanév kell hogy az eszünkbe jusson, hiszen a műkereskedelem legkeresettebb és legdrágább remekműveit köszönhetjük ennek a kiváló magyar manufaktúrának – tette hozzá Törő István.

A Zsolnay aukciós kiállítás október 5-én nyitja meg kapuit a Virág Judit Galériában, a belépés ingyenes. Október 7-én és 14-én, 11 órakor ingyenes tárlatvezetést tart Törő István.

Nyitókép: Zsolnay óriáskaspó, díszmadarak képével (1906). Fotók: Virág Judit Galéria